Værd at vide, før du maler facaden
Ofte er det en dårlig idé at male direkte på en blank murstensvæg. Det skyldes, at teglstenene og mørtelfugerne har forskellige egenskaber og sugeevne. Det gælder især gamle teglstenshuse, hvor materialerne ikke er beregnet til at bære et lag maling.
På murede hvor fugerne er trukket tilbage i forhold til stenene, som de oftest er, kan der også opstå problemer, da der kan ophobe sig fugt i fugerne. Det kan medføre, at malingen skaller af. Facader, hvor fugen ligger i plan med stenenes yderside, kan i nogle tilfælde godt males, hvis murværket er i god stand og ikke har problemer med fugt. Hvis du bor i en nyere bolig, skal du dog være opmærksom på, at garantien hos nogle producenter bortfalder, hvis murværket males udvendigt.
Pudsede og tyndpudsede (vandskurede, filtsede osv.) facader kan sagtens males, hvis de er i god stand. Pudslaget skal hænge sammen og sidde godt fast på muren.
Hvilken type maling skal du vælge til facaden?
Hvilken type maling du skal vælge, afhænger af flere faktorer. Bl.a. murens og facadens tilstand, fugtforhold, eventuelle tidligere behandlinger, samt hvilket udseende og virkning du gerne vil opnå.
Til maling af blank mur vil valget almindeligvis stå mellem akrylplastmaling, olieemulsionsmaling eller silikonemaling.
Det vigtigste er, at malingen er så diffusionsåben som muligt, hvilket vil sige, at den fugt, der trænger gennem muren indefra, kan slippe ud igennem malingslaget. Kan fugten ikke komme ud, vil den hobe sig op i muren bag malingen og få maling og eventuel puds til at løsne sig. Samtidig skal malingen være vandtæt i forhold til regn og anden påvirkning med vand udefra.
Teglmure med pudset overflade bør være mindst to år gamle, inden de males. Ellers er der risiko for saltudblomstringer, som er hvide aftegninger på facaden.
De første vandbaserede plastmalinger, der blev udviklet til facadebrug, var alt for tætte og skabte i mange tilfælde store fugtproblemer. Moderne malinger er meget bedre i den retning, men det gælder stadig, at hvert lag maling nedsætter diffusionsåbenheden. Det er altså ikke ligegyldigt, hvor mange gange du maler oven på de gamle lag maling.
Uanset type skal du altid vælge maling af god kvalitet og følge fabrikantens anvisninger nøje. Maling af god kvalitet har et højt pigmentindhold og dækker derfor bedre. Maling består grundlæggende af pigment, et bindemiddel og et opløsningsmiddel, som til facademalinger normalt vil være vand.
Indimellem kan det være svært at gennemskue, hvilken type maling der er tale om, når du kigger på hylderne hos farvehandleren, da malingen ofte sælges under navne som "Murmaling" eller "Facade".
Akrylplastmaling
Akrylmaling er en af de mest almindelige malinger til facadebrug. Bindemidlet er akryl/plast opløst i vand, og malingen er meget langtidsholdbar, smudsafvisende, robust over for vejr og vind og samtidig diffusionsåben. Malingen kan bruges oven på både ny og tidligere malet bund og på beton, puds og cementpuds. Da den hæfter moderat godt, er det vigtigt, at underlaget er fast og grundigt afrenset. Den er ikke egnet til overflader, der smitter af, fx kalkede facader.
På sugende underlag grundmales først med fortyndet maling eller en forankringsgrunder. Akrylmaling giver en jævn og dækkende, mat eller halvmat overflade og kan fås i mange forskellige farver. Akrylmaling kan også fås i en udgave, der er specielt beregnet til sokler af puds og beton.
Hvis underlaget er problematisk, fx hvis det smitter af, har rester af kalk, eller du ikke er klar over, hvad det tidligere er malet med, er olieemulsionsmaling svaret. Malingen kan også bruges oven på cementpulvermaling. På trods af navnet er malingen på vandbasis og hører til blandt akryl-produkterne. I lighed med "rigtige" oliemalinger trænger den godt ned i underlaget og hæfter derfor særdeles godt.
Olieemulsionsmaling fås normalt i mange farver og giver en diffusionsåben, vaskbar og helmat overflade med et kalket udseende. Er malingen beregnet til udendørsbehandling vil der oftest være tilsat midler, som hindrer skimmelvækst eller mug, som det også kaldes. Hvis facaden ikke tidligere har været behandlet, skal du normalt grundmale med fortyndet maling først.
Silikatmaling
Silikatmaling bruges ofte i stedet for kalkning, da den giver en helmat, levende, lysægte og meget diffusionsåben overflade. Bindemidlet er silikat (vandglas) opløst i vand, og malingen kan kun bruges på ubehandlede mineralske overflader som fx tidligere silikatmalede overflader, vandskuret mur, puds, beton og eternit, som den kan gå i kemisk forbindelse med. Overfladen er porøs og har en selvrensende effekt. Silikatmaling fås i dæmpede, ikke for mørke farver.
Silikonemaling
Malingen består i princippet af en silikoneharpiks som bindemiddel, der er opløst i vand. Den minder med sin matte, levende overflade en del om silikatmalingen, men er mere vand- og smudsafvisende.
Malingen er meget diffusionsåben og vejrbestandig og kan bruges på de fleste underlag, inklusive underlag, der tidligere er malet - også med andre typer maling. Underlaget må dog ikke smitte for meget af. Silikonemaling kan i nogle tilfælde bruges på ubehandlet ("blank") mur og fås i hvid og dæmpede farver.
Cementpulvermaling
Malingen købes som et cementholdigt pulver, der skal røres op med vand lige inden brug. Den er nem at påføre og kan også bruges på fugtige mure. For at undgå, at det tørrer for hurtigt, skal muren faktisk vandes inden maling.
Cementpulvermaling er vandafvisende, men diffusionsåben og egner sig bedst til mineralske underlag som beton, pudsede og vandskurede mure. Malingen fås i flere forskellige farver og tørrer op til en mat, pudsagtig, vaskbar overflade, der dog er noget modtagelig over for snavs.