- Jeg har lige fundet disse billeder frem af mit nydelige værelse i Aarhus. Jeg havde selv malet væggene og var meget stolt. Bemærk i øvrigt konfirmationsanlægget, LP-pladesamlingen og det fine fjernsyn med stueantenne.
Sådan lyder det fra fotograf Anette Sønderby, der ligesom så mange andre danskere blev grebet af svampeduppede vægge-bølgen i starten af 1990’erne og bliver nostalgisk, når hun kigger på billederne fra 1994, som du kan se i denne artikel.
Hun fulgte trenden, hvor det var voldsomt moderne at male en væg eller et helt værelse med en lys pastelfarve eller skarpe, klare farver som blå, grøn og gul og lave effekter og mønstre – ofte med en svamp – inden malingen tørrede.
Svampeduppede vægge var en reaktion på senfirsernes stramme look
Kristine Virén, formidlingschef hos Videncentret Bolius mener, at de svampeduppede vægge kom som en modreaktion på senfirserne, hvor det hele skulle være meget stramt i sort, stål og koboltblå.
- Meget pludseligt blev der åbnet op for de glade farver og det individuelle indslag i boligen. Nogle fik selvfølgelig professionelle malere til at gøre det, men det var især noget, som gav de kreative og gør det selv-folket lyst til at sætte deres eget præg på deres hjem. Det var et sjovt og overskueligt projekt, fordi det oftest bare var en enkelt væg, og det kunne klares på en lørdag, fortæller hun.
Duppesvamp og skål blev købt hos farvehandlere
I 1990’erne kunne man købe sæt med duppesvamp og skål hos farvehandlere, og så var det bare om at gå til angreb på savsmuldstapetet, som var det, de fleste havde beklædt væggene med i deres parcelhuse og lejligheder på det tidspunkt.
Sådan får du en svampeduppet væg
Din væg kan få mange forskellige udtryk, hvis du vælger at effektmale den. Det hele kommer an på, hvilke farver du vælger, hvilken svamp eller andet redskab du bruger, og hvilke mønstre du laver. Her er en kort guide:
- Mal først væggen i den grundfarve, du ønsker. Vil du lave effektmaling direkte på en væg eller mur uden grundfarve, skal du blot rengøre og vaske den ned.
- Vælg den lasur og farve, du ønsker at bruge (lasur er langsomt tørrende maling – derfor kan du arbejde med den).
- Dup en svamp mod væggen i det mønster, du ønsker, og med de mellemrum, du ønsker. Du kan gentage processen med en anden farve, når det første lag farve er tørt.
- Mal alternativt med en effektrulle, eller med en langhåret malerrulle, der sjasker meget maling på, hvorefter du kan rulle efter med en stor, sammenrullet klud. Eller sæt afdækningsplast henover malingen og hiv det hurtigt af igen.
- Væd en svamp i mineralsk terpentin (hvis du vil fjerne noget af farven igen - det kan også skabe effekt), vrid den og dup den jævnt henover den maling/lasur, du vil have væk.
Kilder: antikabc.dk og laegaardsfarvehus.dk
Særligt de unge malede med laserende maling
Malermester Samuel Julian Zachariae fra Malerfirmaet Lykkebo fortæller, at det især var unge og studerende op til 30, der selv gav sig i kast med at svampeduppe deres vægge, mens de lidt ældre etablerede par og børnefamilierne brugte professionelle malere til det kreative projekt.
- Det, man kan kalde svampeduppede vægge, hedder at male med laserende maling i fagsprog. Man maler en bundfarve – fx gul – så påfører man en klar lasur, der ikke tørrer i 24 timer, og så har man mulighed for at påføre fx orange i mønstre med en svamp. Andre lagde i stedet klar plastic på, som de rev af, fordi det giver en mere bølget effekt, forklarer han.
Skab et antikt look med svampeteknikken
Svampedup-teknikken kan også bruges, hvis du fx vil give træmøbler eller en betonvæg et antikt eller rustikt look.
Hvis du fx dupper skiftevis hvid og sandfarvet maling (som skal være meget tyndet op med vand) med en svamp, kan du skabe et ældet udseende med et kalkagtigt skær.
Kilde: goerdetselv.dk
Trenden forsvandt hurtigt igen
Samuel Julian Zachariae har ikke siden 1990’erne oplevet at få en opgave, hvor han skulle skabe den svampeduppede effekt. Lige så hurtigt trenden opstod, og lige så udbredt den blev, lige så hurtigt forsvandt den igen.
- Vi kommer nogle gange ud til kunder, der stadig har sådan en væg, men så er det som regel, fordi de vil have os til at male den over. Det var jo ofte nogle voldsomme og kraftige farver, og det er fuldstændig modsat af alt, hvad folk kan lide i dag. Nu vil alle have glatte, hvide vægge med skarpe beskæringer, så deres designermøbler træder frem i stedet for væggene.
- Idéen med at lade en væg skille sig ud, lever dog videre, fordi vi nu ser mange, der vil have én væg tapetseret eller malet for at give dybde i rummet og modspil til det hvide, siger han.
Vender svampeduppede vægge tilbage?
Kristine Virén ser heller ikke de svampeduppede vægge dukke op igen lige med det første.
- Det var en meget intens trend, da den var der. Men mange blev trætte af farverne eller det hjemmelavede look, og så var det meget nemt at male over igen.
Typisk skal sådan nogle trends have ca. 30 år, før de kommer igen, så vi er der ikke endnu.
Men jeg tænker, at farverne og det kreative i teknikken kan komme frem igen blandt unge, der flytter i deres første lejlighed og ikke kan huske første omgang med trenden, siger hun.