Hvorfor isolering af gulv?
Der kan slippe meget varme ud gennem gulve, der ligger i stueplan.
Hvis der ikke er isoleret under gulvet, spilder du en masse varme. Samtidig vil gulvet føles koldt, og der kan være træk langs gulvet.
I nogle ældre boliger er der slet ikke isoleret mellem gulvbrædderne og betonpladen nedenunder, og i visse tilfælde kan der opstå skimmelsvamp under brædderne, som følge af manglende gulvisolering.
Mennesker er normalt følsomme over for fodkulde, og mange vil skrue ekstra op for varmen, hvis gulvet er koldt - også selvom resten af rummet er behageligt varmt.
Men hvis varmen forsvinder ud ad et uisoleret eller dårligt isoleret gulv, hjælper det ikke meget at skrue op for varmen.
Kolde gulve er især et problem i familier med småbørn i kravlealderen, hvor konsekvensen af kulde og træk i børnehøjde kan medføre sygdom.
Vær opmærksom på, at det ikke er gør det selv-arbejde at efterisolere gulvet.
Hvornår trænger huset til gulvisolering?
Som tommelfingerregel trænger gulvet til at blive isoleret, hvis:
- Isoleringslaget er mindre end 100 mm.
- Bygningen er en etageejendom fra før 1995 eller et enfamiliehus fra før 1998.
- Gulvet ikke allerede er blevet efterisoleret.
- Der skal etableres gulvvarme, renoveres badeværelse, eller gulvet på anden måde skal renoveres, evt. efter vandskade.
Det er især ved etablering af gulvvarme, eller hvor man på anden måde udskifter gulvbelægningen, at det kan være fordelagtigt at efterisolere. Ved efterisolering skal gulvet nemlig stort set altid brækkes op.
Er huset bygget før 1998?
I 1998 udkom et bygningsreglement for småhuse, der stillede højere krav til isolering af gulve i nye huse. Derfor kan man som hovedregel sige, at gulvene i huse fra 1998 og frem er meget bedre isoleret end gulvene før 1998.
Der er som regel ingen grund til at efterisolere under gulvet, hvis huset er bygget efter 1998. I så fald lever huset op til energikravene i bygningsreglementet, da det blev bygget – bl.a. med hensyn til mængden af isolering under gulvet. Som oftest er der mellem 150 og 200 mm isolering.
Men er dit hus bygget før 1998, kan det hjælpe meget på trækgener og kolde gulve at efterisolere gulvet. Fra 1961 og frem til 1998 svarede kravene i bygningsreglementet til 50-75 mm isolering.
Er gulvet tilstrækkeligt isoleret?
Gulvisoleringen er tidssvarende, hvis isoleringslaget under gulvet er 300 mm. Det svarer til det energikrav om en u-værdi på 0,10 W/m2K, som bygningsreglementet har stillet siden 2016.
Det kan sjældent betale sig at efterisolere, hvis gulvet er isoleret i forvejen, medmindre du alligevel skal have gulvet op af en eller anden grund.
På tegninger af huset kan du normalt se, hvor meget isolering der er under gulvet. Et godt sted at lede efter den slags tegninger er på weblager.dk, hvor de fleste kommuner har data om de enkelte huse opbevaret.
Hvis du ikke kan finde tegninger af huset, kan du tjekke isoleringslaget under gulvet ved at fjerne et gulvbræt. Vælg en af de brædder, der ligger inde langs væggen. Så ses det ikke så meget, at brættet har været taget op, og det er nemmere at få af og på igen. Du kan evt. også skære hul i gulvet under et skab.
Få hjælp af en energivejleder
Det kan være svært at afgøre, om gulvet er tilstrækkeligt isoleret, men du kan kontakte en byggeteknisk rådgiver eller energivejleder, som kan vurdere det.
Energivejlederen kan tage et foto af gulvet med et termografikamera, der viser, om og hvor kulden trænger ind. Det bør gøres i fyringssæsonen, da forskellen på ude- og indetemperaturen skal være minimum 12 grader.
Det er relativt dyrt at isolere under gulvet, når der ikke er kælder. Derfor er det godt at vide, at det, du planlægger at gøre, rent faktisk vil løse problemet med kulde og træk og give mest mulig varmebesparelse for pengene. Det kan du få hjælp til af en energivejleder.
Skal du have gulvvarme, eller skal gulvet renoveres?
Hvis gulvbelægningen, typisk brædder eller parket udskiftes, skal du følge bygningsreglementetets regler for ombygning. Her vil det betyde, at der ikke kan isoleres mere end maksimalt 75 mm ovenpå betonen, for at undgå fugtskader.
Hvis der skal etableres gulvvarme, skal du følge bygningsreglementsts regler for udskiftning, dvs. betonen skal bankes op, og der skal etableres et nyt velisoleret terrændæk. Det betyder, at gulvene, som minimum skal isoleres med 300 mm.
Isolering af gulv i et hus uden kælder
Der er overordnet set 2 forskellige måder at isolere gulvet i et hus, der ikke har kælder. Du kan:
- Etablere et nyt, isoleret terrændæk.
- Isolere udefra ved at isolere husets fundament og sokkel (det giver en indirekte isolering af gulvet).
Etablering af nyt terrændæk
Etablering af nyt terrændæk vælges ofte, når der skal etableres gulvvarme, eller fordi der er problemer med fugt og eventuelle vandskader efter brud på rør eller et større regnskyl.
Skal gulvet under huset isoleres effektivt, skal der lægges et isoleringslag på mindst 300 mm. Det er derfor nødvendigt at bryde betonpladen under gulvet op og grave ud, så der bliver plads til at lægge isolering i den nye gulvkonstruktion.
Det er en dyr løsning, og arbejdet bør altid udføres af en erfaren entreprenør. Indhent altid tilbud fra tre forskellige entreprenører.
Et nyt terrændæk kan opbygges på flere måder, men typisk foregår det sådan:
- De eksisterende gulve fjernes.
- Betonpladen brydes i stykker
- Der graves ud.
- Et kapillarbrydende lag etableres.
- Der isoleres med trykfast isolering
- En nyt radontæt betonplade støbes.
- Fugt-/dampspærre udlægges.
- Strøerne lægges i vater, og der isoleres mellem dem.
- Det nye gulv lægges ovenpå strøerne.
Hvis den færdige gulvbelægning er klinker, lægges fugt/radonspærren under betondækket.
Det er muligt at bygge et let terrændæk, hvor der ikke indgår beton. Det er mere bæredygtigt og kræver ikke en lige så dyb udgravning.
Radon-, fugt- og dampspærre skal tætnes omhyggeligt langs væggene - se evt. producenternes anvisninger.
Isolering af husets fundament og sokkel udefra
En alternativ løsning er at isolere husets fundamenter og sokler udefra. Husets sokkel skal graves fri af jorden, så der bliver arbejdsplads til at få isolering monteretop ad soklerne. I samme ombæring kan man etablere dræn omkring huset, hvis huset ligger på fugtsugende jord som fx ler.
Fundamenter og sokkel renses af inden isoleringen monteres. Ovenpå isoleringen afsluttes med et stålprofil, så vand og fugt ledes ud på ydersiden afisoleringen. Udenpå isoleringen lægges først grus og sten som drænende lag og til allersidst jord
Hvad koster gulvisolering?
Der kan være meget store forskelle på priser på gulvisolering. Det kan skyldes geografisk placering, efterspørgsel på håndværkere og nogle gange også efterspørgsel på materialer. Derfor er nedenstående priser overordnede bud, som kan give en ide om prisniveauet.
Isolering under stuegulvet ved udskiftning af gulvbelægning
Bortskaffelse af eksisterende gulv, ny fugtspærre, 45 mm mineraluld, 50 mm strøer og et klassisk parketgulv vil koste omkring 1.500–1.900 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms.
Du bør altid regne med, at det kan blive nødvendigt at udskifte rør til brugsvandet eller til radiatorerne, som i nogle tilfælde ligger under gulvet.
Varmerørene bør også isoleres med teknisk isolering.
Etablering et nyt terrændæk
Etablering af terrændæk med udgravning, 320 mm isolering, ny støbt betonplade og til sidst et nyt parketgulv.
Pris: Ca. 3.000-3.500 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms.
Ønskes der gulvvarme, stiger prisen med ca. 1.000-1.500 kr. pr. kvadratmeter.
Isolering af fundament og sokkel udefra
Isolering af fundament med 100 mm mineraluld og med fibercementplader til beskyttelse af isoleringen.
Pris for efterisolering af fundament og sokkel: Ca. 2.000 kr. inkl. moms pr. løbende meter.
Eksempel 1: Isolering med 400 mm og støbning af nyt gulv med gulvvarme
I et parcelhus på 130 m2 er der 50 mm isolering i gulvkonstruktionen. Der er fjernvarme i huset. Gulvet brydes op, og der etableres et nyt kapillarbrydende lag. Der isoleres med 400 mm trykfast isolering, og der støbes en 100 mm betonplade med gulvvarme. Til sidst udlægges svømmende gulv.
Pris for arbejdet: Ca. 520.000-650.000 kr. inkl. moms.
Årlig besparelse på varmeregningen er ca 2.000 kr.
Hvordan kommer du i gang med gulvisolering?
Få hjælp af en energivejleder
Det kan være svært at afgøre, hvilken løsning der er bedst i dit hus. Det kan derfor godt betale sig at få hjælp af en energivejleder, energikonsulent eller byggesagkyndig, hvis du er i tvivl om, hvad du bør gøre.
Rådgiveren kan tage fotos med et termografikamera, så du præcis kan se, hvor dit hus er utæt og trænger til isolering.
Rådgiveren kan også hjælpe dig med at finde ud af, hvor det er bedst at starte, hvis du vil efterisolere.
Du kan søge efter energivejledere, energikonsulenter eller byggesagkyndige på internettet. Flere forsyningsselskaber tilbyder også vejledning af deres egne energirådgivere og -konsulenter.
Tjek din husforsikring
Før du går i gang med at isolere, bør du kontakte dit forsikringsselskab. Hvis du ikke meddeler dit forsikringsselskab, at du skal i gang med et byggearbejde, dækker forsikringsselskabet ikke eventuelle skader, der sker under byggeriet.
Det kan også være nødvendigt at tegne en særlig forsikring, som dækker skader på eller tyveri af byggematerialer m.m.
Skal du udføre isolering af gulv selv eller få håndværkere til det?
Du bør få håndværkere til at udføre arbejdet, hvis du vil isolere gulvet oppefra.
Du bør altid få et professionelt firma til at stå for arbejdet, hvis du vil have isoleret med granulat. Det er absolut ikke gør det selv-arbejde og kræver også specialværktøj og maskiner.
Du bør også få et professionelt håndværksfirma til at stå for arbejdet, hvis du skal have etableret et nyt terrændæk i huset eller have isoleret fundament og sokkel. Der kan nemlig ske alvorlige skader på huset, hvis arbejdet ikke udføres korrekt.
Valg af materialer
Hvis du selv vil isolere under stuegulvet, kan du bruge stort set alle former for isolering, da der i de fleste tilfælde ikke er problemer med fugt.
Fugtproblemer plejer at opstå, når dugpunktet ændrer sig, og dugpunktet ændrer sig, hvis man isolerer med for meget isolering, og uden at have taget højde for dampspærre og/eller ventilationsforholdene.
Hvis du vil have blæst granulat ind under gulvet, bør du både få håndværkere til at udføre arbejdet og anskaffe materialerne.
Hvis du skal have etableret et nyt terrændæk eller isoleret fundamentet og soklen udefra, skal der bruges mange forskellige materialer, som skal kombineres. Da det ikke er en opgave, du selv bør udføre, er det også her bedst at få håndværkeren til at købe materialer og udføre arbejdet for dig.
Efterisolering af eksisterende terrændæk
Isolering imellem strøerne i gulvet foregår på følgende måde:
- Det eksisterende gulv tages op. Hvis det gøres forsigtigt, kan fx et flot plankegulv genanvendes.
- Eventuel gammel isolering og organisk materiale fjernes.
- Der monteres en fugtspærre, som skal ligge under isoleringen mod terrændækket. Husk at klæbe fugtspærren op ad bagvæggen og indervægge. Evt. kantisolering på 10-20 mm.
- Mellemrummet mellem gulvet og betonlaget isoleres med højst 75 mm isolering, og ved den sidste meter langs ydervæggene må der kun være 50 mm af hensyn til fugtproblematikker.
- Der bør være mindst 50 mm luft mellem isoleringen og undersiden af gulvbrædderne.
- Det gamle gulv - eller et helt nyt - lægges på.
Etablering af nyt terrændæk
Kontakt et firma med stor erfaring i at etablere terrændæk i et eksisterende hus. Det er ikke gør det selv-arbejde. Det er som regel et entreprenørfirma, der udfører opgaver som denne.
Det er en god idé at få en uvildig byggesagkyndig til at vurdere, hvilken metode og hvilke materialer der bør anvendes i dit hus. Det afhænger bl.a. af jordbundsforholdene på din grund, hvor dybt grundvandet står og fundamentets dybde.
Sådan foregår arbejdet typisk:
- Gulvene i stueetagen fjernes.
- Den eksisterende betonplade brydes op.
- Der graves ud til drænlag (kapillarbrydende lag) og isolering.
- Der etableres et kapillarbrydende lag, der forhindrer, at der suges vand op fra undergrunden.
- Der lægges minimum 300 mm trykfast isolering.
- Der støbes et nyt betonplade, som radonsikres.
- Der monteres en fugtspærre mellem isolering og betonplade, hvis der skal afsluttes med klinker.
- Der monteres en fugt/dampspærre ovenpå betondækket, hvis der skal etableres trægulv.
- Der kan evt. isoleres yderligere mellem strøerne - der bør være mindst 5 cm luft mellem isoleringen og undersiden af gulvbrædderne.
- Det gamle gulv genbruges, eller der lægges et helt nyt gulv.
Kontrakter og aftaler
Få lavet en udførlig, skriftlig kontrakt med firmaet, der skal udføre opgaven. Du er bedre stillet rent juridisk, hvis det udførte arbejde ikke stemmer overens med det, der er aftalt i kontrakten.
Brug af et firma, som er med i en garantiordning.
Kontrakten bør bl.a. indeholde:
- En detaljeret beskrivelse af, hvilke arbejder der skal laves, og hvilke materialer der skal bruges.
- Deadline for, hvornår arbejdet skal være færdigt.
- Aftale om, hvem der indkøber materialer og beskytter dem mod regn m.m. i byggeperioden.
Hvis du ikke har den store håndværksmæssige erfaring, kan det også være en god idé at hyre en rådgiver til at gennemgå arbejdet, når det er færdigt.