Musik, humor og fodbold er blandt de ting, som mange danskere godt kan lide ved England. Men nu er der kommet en ny ting, der kan gøre folk endnu gladere for det britiske.
Tingen er blot 2 cm lang og lyder det latinske navn Ranslirpa. Engelsk græsbille er det mere populære navn for det lille insekt, der får de engelske græsplæner til at strutte af sundhed og gør dem til de flotteste i verden.
Græsbiller hindrer mos og ukrudt i plænen
Britiske forskere på University of Gardening offentliggør i dag resultaterne fra en videnskabelig undersøgelse, der viser, at engelske græsbiller slår både gødning, kalk og topdressing, når det drejer sig om at få den mest velplejede græsplæne. Og ikke mindst forhindrer de, at mos, mælkebøtter og tidsler slår rod i græsset.
Fakta om den engelske græsbille
- Latinsk navn: Ranslirpa
- Størrelse: 2 cm lang.
- Udseende: Grøn med to orange prikker.
- Føde: Ukrudt og regnorme.
- Stammer fra: Papua Ny-Guinea (tidligere britisk koloni).
- Forventet pris: 5 kr. pr. stk.
- Det er et sandt mirakel, hvis man vil have en flot græsplæne, uden at skulle tænke på gødning og andet besvær. Jeg vil ikke tøve ét sekund med at sætte dem ud i haven, når de kommer til Danmark, siger Morten Grøn, direktør i Det Danske Græsselskab, til Videncentret Bolius.
Engelske græsbiller snart til Danmark
Og det gør de formentlig snart. Videnskabsministeriet er ved at lægge sidste hånd på en godkendelse, der gør det muligt at indføre den engelske havebille i Danmark fra 1. april 2012.
Ifølge den videnskabelige undersøgelse skal der bruges 10 græsbiller pr. 50 m2 græsplæne. En enkelt græsbille forventes at komme til at koste 5 kr., så har du en græsplæne på 500 m2, vil det koste dig omkring 500 kr.
Der er ingen miljømæssige ulemper ved den engelske græsbille, tværtimod forbedrer den jordens kvalitet.
Hold græsbillerne på egen grund
Til gengæld kan det være svært at holde billerne på din egen græsplæne. Vil du undgå, at billerne måske slår sig ned i din nabos græsplæne i stedet for, er der ifølge forskerne to løsninger:
- Hæld små sjatter cola ud på forskellige dele af plænen, billerne elsker duften.
- Omkrans din grund med myggenet, så billerne ikke kan "slippe væk".
Alternativt kan du med sekundlim, lime små mærkater i samme farve på græsbillerne, så du ved, hvilke græsbiller der er dine.
- Men det letteste vil være, at man slår sig sammen i grundejerforeningen og køber et stort parti græsbiller, som man kan placere i de forskellige haver. Så gør det ikke noget, at billerne drøner over til naboen, for så kan det være, at deres biller kommer over til dig. Men pas på, at naboerne ikke drikker for meget cola, smiler Morten Grøn.
Flyt billerne, før du slår græs
Når du skal slå græs, skal du sørge for at fjerne billerne, inden du starter plæneklipperen, hvis du vil undgå, at en del af dem bliver til billemos.
Det er dog ikke så vanskeligt, som det lyder. Det gøres meget simpelt ved at hælde cola i en spand, som du lægger (stil den ikke på højkant, så drukner billerne!) i et bed, på terrassen eller lignende mindst en time, inden du går i gang med at slå græsset. Billerne kravler så ind i spanden og drikker colaen, og når du er færdig med at slå græs, kan du sætte dem ud på plænen igen.