Ja, nyfalden sne er rigtig godt til at rense dine løse tæpper med. Har du genstridige pletter, virker snemetoden dog ikke.
Sådan gør du dine tæpper rene med sne
Hvis du har et tæppe af god kvalitet, kan du lægge tæppet ud i sneen og på den måde få renset snavs, støv, hundehår og andet utøj som fx hundelopper af tæppet.
Når du lægger det tunge varme tæppe på sneen, vil varmen fra tæppet smelte det øverste lag sne til vand, der vil blive presset op i tæppet.
Sneen vil trække støv og snavs ud af luven. Når du derefter børster tæppet, vil smudsen komme med ud. Samtidig vil tæppets luv rejse sig, og farverne vil fremstå klarere.
Nyfalden sne og 4-5 graders frost virker bedst.
Sådan renser du løse tæpper med sne
- Tag tæppet ud i sneen og læg det med luven (overfladen) ned mod sneen.
- Lad tæppet ligge i et par timer.
- Der er ingen grundt til at banke tæppet, mens det ligger i sneen. Det gør ikke tæppet renere.
- Børst herefter sneen af tæppet
- Lad det så vidt muligt tørre udenfor, inden du bærer det ind.
Er det et ægte tæppe, du forsøger at rense, består det af en luv (garnet, der udgør tæppets overflade), et skud og en kædetråd. Er tæppets skud og kædetråd lavet af uld, skal du være opmærksom på ikke at gnubbe for meget på pletten, for så krymper ulden.
Til gengæld kan det godt tåle både frost og fugt, og der er derfor ikke noget til hinder for, at du bruger snemetoden på dit uldtæppe.
Kan man rense striktrøjer i sne?
Ja, du kan godt bruge nyfalden sne til at rense striktrøjer let med. Det vil også få striktøjet til at dufte mere friskt. Hvis striktrøjerne er meget beskidte, er en tur i sneen dog ikke nok – her skal de vaskes, hvis de kan tåle det.
Rens striktrøjer i sne sådan:
- Læg strikketøjet ud i sneen i ca. en times tid på den ene side og en time på den anden.
- Træk evt. sne hen over stoffet med fingrene – dog uden at gøre det så hårdt, at stoffet slides unødigt, så fibrene ødelægges.
- Ryst sneen af og hæng tøjet op indenfor og hæng det op indenfor, hvor tøjet normalt tørres i husstanden.
Kilde: Michael René, rengøringsekspert i Videncentret Bolius
Kan du rengøre lammeskind med sne?
Du kan sagtens rense dine lammeskind for smuds og snavs med sne - helst i frostvejr, da skindet dermed ikke bliver vådt. Ved at ligge lammeskind i sneen fjerner du også husstøvmider, lopper og lignende, der ikke tåler frostvejret.
Lammeskind kan også renses med skumrens eller i visse tilfælde i vaskemaskinen. Læs altid, hvad der står på anvisningen før du går i gang med pletfjerningen.
Sådan gør du lammeskind rent i sne:
- Læg skindet med hårsiden nedad og bank og ryst det grundigt. Lad lammeskindet ligge nogle timer i sneen.
- Tag skindet op, og børst det let indefra og udad.
Fjern nemt pletter fra dit tæppe
Har du deciderede pletter på dit tæppe, må du igang med at pletrense.
Det er her vigtigt, at tæppet ikke bliver helt vådt, men at der anvendes skumrensning i overfladen. Hvis du overdænger et tæppe med sæbevand, bliver det vådt ned i underlaget. Det vil være vanskeligt at få det helt tørt, og så er det, at der kan dannes skimmelsvamp.
Rengør tæpper med skumrens
Til de fleste pletter, undtaget tusch/kuglepen og fedt/sovs, er det bedst at bruge skumrensning. En tyk skum opsamler nemlig smudsen, og forhindrer i højere grad, at det synker ned i tæppet
Lav skum af:
- ½ liter lunken vand
- 1 spsk. Opvaskemiddel
Skummet indarbejdes i pletten.
Hvis der er kommet fedt/sovs på tæppet, kan du bruge rensebenzin eller salmiakspiritus i stedet for sæbeskum. Og er der kommet tusch/kuglepen på tæppet, kan du bruge sprit og koldt vand blandet med stor tålmodighed, for det tager lang tid.
Inden du går i gang med rensningen, er det en god ide at prøve på bagsiden, om tæppet kan tåle behandlingen, eller om farverne render ud.
Har du meget genstridige farvepletter på tæppet, kan du opsøge et tæpperenser-firma. De kan dog kun behandle misfarvningen ved at blege tæppet – så måske er det bedre bare at leve med, at tæppet ser brugt ud?