Mange tør ikke give sig i kast med selv at sætte væv og filt op på væggen, fordi det har ry for at være svært at få et godt resultat ud af.
Men frygt ikke - med det rigtige værktøj og de rigtige tricks går det som en leg.
Herunder får du en guide til opsætning af filt. Du kan bruge samme procedure på glasvæv, men her behøver du ikke være helt lige så omhyggelig, da små fejl kan ses i mindre grad grundet strukturen.
Værktøj
-
Målebånd
-
Støvsuger
-
Blyant
-
Malerrulle til lim/klister
-
Langhåret malerrulle
-
Pensel
-
Tapetbørste
-
Hobbykniv
-
Bred spartel
-
Fugtig klud
-
Materialer
-
Filt eller væv
-
Lim til væv og filt
-
Vævfylder
Sådan sætter du væv eller filt op
Inden du skal sætte filt eller væv op, skal du fjerne alle ujævnheder, spartle alle huller og slibe overskydende spartelmasse væk.
Herefter - og altid inden opsætning - skal du støvsuge væggen, så der ikke er noget slibestøv efter dine reparationer.
Du kan også bruge en malerkost, men den er ikke lige så grundig.
Inden du begynder at fedte rundt med klister, er det en rigtig god idé at have målt alle banerne af filt eller væv op, så de passer i længden fra loft til gulv og er parate til at blive klistret op. Sørg altid for en sikkerhedsmargen i top og bund, som du kan skære af efter opklæbning. Regn med 10 ekstra centimeter i hver ende.
Brug en malerrulle, når du skal fordele limen på væggen. Og husk at smøre rigeligt med klister på væggen.
Start med at sætte vævet eller filten op på væggen i toppen. Hold det ind mod væggen et øjeblik, så det får lov at hæfte - og husk en margen på de 10 cm.
Når vævet eller filten er påsat hele banen ned, er det vigtigt, at du glatter det ud og fjerner evt. luftbobler og folder.
Brug en tapetbørste, og start inde fra midten og glat udefter.
Er der kontakter eller andet på væggen, som skal 'stikke igennem', så brug en hobbykniv til at skære et 'kryds' hen over, så fx kontakten kan titte frem.
For at få helt lige afskæringer omkring fx en kontakt, kan du benytte en bred spartel som lineal, som du kan skære efter.
Sådan ser det færdige resultat ud efter afskæringen.
Benyt dig også af den brede spartel i toppen af banen, når du skærer overskydende væv eller filt af for at få en helt lige kant.
Træk den afskårne strimmel af, og brug en fugtig klud til at tørre eventuel overskydende lim af.
Husk at have et overlap på mindst 2 cm. mellem to baner væv eller filt. Så er det efterfølgende meget lettere at lave en helt tæt samling.
Fyld lidt ekstra lim i samlingen for at sikre fuld limning.
Tag din hobbykniv og skær et lige snit i midten af samlingen af de to baner. Skær gennem begge baner af væv eller filt - så bliver samlingen helt tæt.
Træk de overskydende strimler væk - både den nederste og den øverste bane.
Husk også at glatte ud i samlingen, så der ikke er buler eller folder.
Tag en fugtig klud, og fjern eventuel overskydende lim i samlingen.
Så skal der vævfylder på væggen. Vævfylder er en slags grunder, der fylder de små huller i væven ud, så det ikke suger litervis af maling, når du når dertil.
Husk at røre vævfylderen op, så den ikke klumper.
Det er meget vigtigt, at du bruger rigeligt med vævfylder, så du får mættet vævet eller filtet tilstrækkeligt inden maling.
Det er altid en god idé at starte i hjørnerne med en pensel - ligesom når du maler.
Rul resten af væggen med rigelig vævfylder.
Den færdige væg med ny væv eller filt er nu klar.
Husk at vente til væggen er tørret tilstrækkeligt, inden du går i gang med at male. Du får det bedste resultat, hvis du overholder tørretiderne.