Idéen om at flytte i et bofællesskab er populær blandt danskerne. Og der er ofte stor rift om dem.

Heldigvis er der kommet gang i byggerierne af seniorbofællesskaber. Fra 2016 til 2023 er antallet af boliger i seniorbofællesskaber steget fra 4.200 til 12.000 boliger, mens antallet af seniorbofællesskaber i samme periode voksede fra 219 til 405.  

Det viser en kortlægning, som Realdania har fået foretaget af analysevirksomheden Methods.

– Det er meget glædeligt, at vi ser så mange nye seniorbofælleskaber skyde op rundt om i landet. Etableringen af seniorbofællesskaber stod i mange år stille, men det tegner til, at der er en udvikling, der er vendt helt på hovedet. Det skyldes ikke mindst en række af de store bygherrer, der nu ser efterspørgslen efter boliger, hvor seniorer bor sammen, siger adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård.

I 2024 forventes 31 nye seniorbofællesskaber med 1.400 nye boliger at åbne.

Skriv dig op i god tid, hvis du vil bo i et seniorbofællesskab

Hvis du ønsker at bo i et seniorbofællesskab er det en rigtig god idé at være ude i god tid. Jo før du skriver dig op til en bolig, jo længere fremme er du på ventelisten, når og hvis du en dag føler dig klar til at blive del af et seniorbofællesskab.

Hvordan finder du ud af, hvor der er seniorbofællesskaber?

I Danmarkskortet herunder kan du se, hvilke seniorbofællesskaber der var i Danmark i 2023.

Ved hjælp af det store overblik kan du finde frem til et bofællesskab i lige netop det område, hvor du kunne tænke dig at bo i din tredje alder.

Etablerede bofællesskaberUnder opførelse

Om Danmarkskortet over seniorbofællesskaber

Overblikket over seniorbofællesskaber i Danmark er udarbejdet af analysevirksomheden Methods for Realdania.

Der findes ikke et centralt register over alle seniorbofællesskaber, så overblikket er blevet til ved hjælp af søgninger i medieomtaler, bygherreovervågning, internetsøgninger mv. Der kan således være seniorbofællesskaber, som ikke fremgår af listen – ligesom nogle af oplysningerne kan være forældede eller forkerte. Du kan øverst i denne artikel se, hvornår Danmarkskortet senest er opdateret.

Hvordan findes jeg ellers et seniorbofællesskab til mine ønsker?

Hvis du ikke finder et tilbud på kortet, der passer på dine ønsker, har du stadig flere muligheder. 

Måske har du allerede kendskab til et bofællesskab, der tiltaler dig. Er det tilfældet, kan du prøve at kontakte dem direkte for at høre, hvordan du får en fod indenfor. 

Hold også øje i de kommuner, hvor du gerne vil bo. Kommunerne er ofte en del af samarbejdet omkring bofællesskaberne, og måske kan du finde det, du søger, på deres hjemmesider.

På Facebook kan du også finde flere grupper for bofællesskaber. Nogle grupper er for bofællesskaber, der søger nye beboere, og andre er for folk, der ønsker at skabe deres eget og derfor leder efter andre med samme tanker. Måske kender du – eller dine Facebook-venner – til nogle af disse grupper, eller også kan du forsøge dig med at søge dem frem - prøv fx at skrive "seniorbofællesskab" og det område, hvor du leder efter et fællesskab.

Der findes også dedikerede hjemmesider, hvor bofællesskaber kan annoncere for ledige pladser i fællesskabet. Her findes eksempelvis Bofællesskab.dk, hvor du finder en lang række forskellige bofællesskaber fordelt over hele landet.