Spørg Bolius

Har krybekælder, vil gerne have gulvvarme og massive gulvplanker - hvordan?

Hej.

Jeg vil gerne lægge gulvvarme og massive planker i mit stueplan. Vores hus er et murstenshus fra 30'erne og der er en krybekælder med en højde på 40-50 cm. Det ligner, at der er en form for støbning (klaplag) men jeg er ikke sikker på stabiliteten af denne.

Så vidt jeg kan se, skal en konstruktion af sådan et gulv være min. 300 mm isolering (polystyren er bedst, ik?), derpå lægges rionet med varmeslanger som indstøbes i 10-12 cm beton. Herpå kan massive planker fuldlimes på en fugtspærende primer.

Alternativet er den lette konstruktion med 300 mm isolering efterfuldt af varmefordelingsplader mellem/over strøer og så skrue gulvet fast i strøerne.

Jeg ved godt, at der er lignende spørgsmål fra andre herinde og at svaret (fra Morten Mathiasen) som regel er, at beton-løsningen er bedst pga. fugt-risiko og radon-reduktion.

Da jeg vil have massive gulve, er svaret, fra de fleste andre steder jeg har spurgt/søgt, at man normalt vil lave den lette konstruktion (sikkert for at kunne skrue plankerne i). Derfor bliver jeg i tvivl om, hvad der er mest optimalt.

Spørgsmål:

Hvilken konstruktion er bedst i mit tilfælde? Og hvorfor?

Kan I ikke beskrive hvorfor risikoen for fugt er til stede i den lette konstruktion men ikke i beton-versionen?

Hvordan lægger jeg en fugtspærre i den lette konstruktion uden at bryde den, når plankerne skrues fast?

Hvad gør jeg med det eksisterende klaplag i begge konstruktioners tilfælde? Fjerner det eller bruger det som bund for isoleringen?

Kender I til Elastilon, som er et klæbende elastisk underlag, hvorpå selv massive planker kan klæbes, så de ligger svømmende? Beskriv gerne fordele og ulemper ved Elastilon og om det med fordel kan inkluderes i min konstruktion.

Mange tak og venlig hilsen

Esben S

Kære Esben

Tak for dine mange spørgsmål, som jeg skal forsøge at svare så godt som muligt. Jeg kender dog ikke Elastilon, så spørgsmålet vedr. denne vil jeg undlade at svare på. Videre, når det handler om konvertering af krybekældere, så er det bedst at få den vurderet af en fagmand først.

Som forklaring på, hvorfor betonløsningen er bedst, handler det netop om de fugtige krybekælder. Det er muligt, at den opleves tør, men hvis man ændrer på forholdene, herunder lukning af ventilationen, så ændrer forholdene sig.
Derfor, er det ofte en dårlig løsning, at fylde en krybekælder med 300 mm isolering, sammen med en masse organisk materiale.
Når man videre har en krybekælderkonstruktion, så er vi ude i, både at skulle have en egentlig fugtspærre og en dampspærre – og det er ikke det samme. En FUGTSPÆRRE skal forhindre fugten nede fra betonen mv. i at komme op i ens trækonstruktion, herunder trægulvet. En DAMPSPÆRRE, skal forhindre fugten i boligen i, at trænge ned i konstruktionen, for at lave kondensvand.

Og så skal det jo nævnes, at har man en membran nede og oppe, så ser man helst, at der er ventilation i mellem.

Betonløsningen er mere fugt (og radon) sikker. Når man støber beton oven på min. 300 mm polystyren, så er isoleringen kapillarbrydende. Ergo er der ikke noget fugt nedefra jorden der trænger op igennem her. I den lette løsning, skal du hindre fugten nedefra og udefra, ved at sætte din lid til en membran. Betonen er ligeledes radontæt, hvis man ellers laver sine tætninger godt. Ligger du eksempelvis 10-15 cm coated lecanødder nederst på klaplaget, kan du ydermere lave et godt radonsug under.
Læs mere om radonsug her.

Fugtspærren mellem betonen og trægulvet er kun nødvendig, hvis du har travlt. Fugtspærren skal hindre fugten fra selve beton(støbningen) i at trænge op i gulvet. Men kan du vente en 28 dage ca. så er betonen tør, og så kan plankerne limes direkte på betonen. En grundig fugtmåling forinden er selvsagt meget vigtig så.

Du kan så også kombinere de to løsninger. Lav det gode sikre terrændæk, uden varmeslangerne i betonen. Og så byg en simpel og let isoleret strøkonstruktion oven på med varmefordelingsplader, og så plankerne som kan blive skruet fast.

I min bog handler det om, at få nedlagt den forbandede krybekælder, med alle de risici der er i disse. Men prøv at få priser på de forskellige løsninger.

Håber svaret kan bruges og held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden