Køkkenet er i mange hjem det naturlige samlingspunkt for hele husstanden, og der bliver ekstra snavset, når kartoffelskrælning, lektier og friskbagte boller skal eksistere side om side.

Det er vigtigt af sundhedshensyn, at den daglige køkkenhygiejne er i orden, og ind i mellem er det en rigtig god idé at gå hele køkkenet igennem fra køkkenskabe til komfurplader, og få det til at stråle fra gulv til loft.

Hvor ofte, det er nødvendigt med en hovedrengøring af køkkenet, afhænger af, hvor meget du bruger dit køkken, samt hvor meget snavs du efterlader. Begynder krummerne at invadere køkkenskufferne, og er køkkenskabene begyndt at blive fedtede, er det et tydeligt tegn på, at det er på tide at komme til bunds i snavset.

Hvordan rengøringen skal gribes an er både en temperamentssag og et spørgsmål om, hvor meget tid, du har til rådighed. Nogle foretrækker at tage den grundige rengøring i etaper, så det den ene dag er køleskabet, der står for tur - og den næste køkkenskabene. Andre foretrækker at tage hele køkkenet i ét nap.

Gode råd til rengøring af køkken

  • Udskift alle tekstiler fra dit køkken til rene klude, viskestykker og håndklæder, før du går i gang, og vask alle de beskidte tekstiler.
  • Husk gummihandskerne, så du skåner din hænder.
  • Skift hyppigt klud, når du gør rent. På den måde minimerer du risikoen for, at bakterier bliver spredt fra én overflade til en anden. Brug først kluden på de reneste steder og genbrug dem de mere beskidte steder.
  • Skift vandet,hvis det bliver misfarvet og beskidt. Ellers flyttes snavset bare rundt, og det bliver der ikke rent af.
  • Brug ikke universalrengøringsmiddel til alt. Brug et rengøringsmiddel, der er målrettet det snavs, du vil fjerne:
    • Brug en mild syre mod kalk – for eksempel fortyndet eddikesyre 1:4.
    • Brug sæbe mod fedt, sukker eller proteiner - som eksempelvis opvaskemiddel, brun sæbe eller universalrengøringsmiddel. 
    • Brug blegemiddel mod farve.

Rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen viser i videoen herunder, hvordan du gør ordentligt rent i køkkenet med tips til ovn, emhætte, opvaskemaskinen, køleskab, flader som bordplader og fliser samt køkkenskabe. 

VIDEO: Sådan gør du hovedrent i køkkenet

Hovedrengøring i køkkenet - det har du brug for

Redskaber

  • Gulvmoppe
  • Skurebørste
  • Skuresvampe
  • Mikrofiberklude
  • Tandbørste
  • Glasskraber
  • Gummihandsker

Rengøringsmidler

  • Opvaskemiddel
  • Husholdningseddike eller eddikesyre
  • Brun sæbe
  • Universalrengøringsmiddel eller grundrengøringsmiddel
  • Evt. salmiakspiritus
  • Evt. rengøringsmiddel til glaskeramiske kogeplader
  • Evt. skurecreme

Hvilke rengøringsmidler skal du bruge?

Universalrengøringsmiddel er effektivt til afrensning af blandet snavs, der ikke indeholder kalk. Ofte kan du nøjes med opvaskemiddel, som er mere skånsomt at bruge – både for dine hænder og for miljøet. Men skal du til bunds i skidtet, er universalrengøringsmiddel ganske glimrende.

Sanitetsrengøringsmiddel består blandt andet af tensider og syre. Ud over at være bakteriehæmmende fjerner det fedt, snavs og kalk.

Du kan nemt selv lave dit eget sanitetsrengøringsmiddel ved at blande 2 dl opvaskemiddel og ¼-½ dl eddikesyre.

Rengøringsekspert Michael René anbefaler, at du også kan anvende et færdigblandet syrligt opvaskemiddel fra dit lokale supermarked til formålet, fx et surt citronopvaskemiddel (pH 4 til 5). pH-værdien er typisk angivet på opvaskemidlets etikette. Af og til er der også afbildet funklende glas på selve emballagen, som udtryk for at opvaskemidlet indeholder syre, der opløser kalk og medfører, at glassene kommer til at funkle. 

Husholdningseddike og eddikesyre er effektive midler mod kalk. Eddikesyren er dog typisk mere koncentreret og dermed drøj i brug end eddike. Den skal derfor fortyndes noget mere.

Anvender du eddike, så sørg for at anvende en mild husholdningseddike, der ikke indeholder farve som karamel eller aromastoffer. Anvend altid en klar husholdningseddike. Eddikesyre (32 eller 20 procent) bør fortyndes i forholdet 1:4, så du får 5 liter ude af en flaske med 1 liter. Citronsyre fjerner også kalk effektivt.

Vær forsigtig med omgangen af eddikesyre. Eddikesyre er et ætsende produkt, så undgå at indånde dampene, og anvend handsker, så du undgår at få det på hænderne. Spilder du eddikesyre, kan det ødelægge syrefølsomme materialer, såsom fugerne mellem fliserne. Læs sikkerhedsdatabladet, som gennemgår værnemidler og førstehjælpsforanstaltninger. Sikkerhedsdatabladet kan rekvireres fra den virksomhed, der sælger produktet.

Brun sæbe eller sæbespåner kan anvendes til grundrensning af matte mosaikfliser eller klinkegulv, da det danner en beskyttende sæbefilm, så overfladen bliver mindre modtageligt over for snavs.

Soda (natriumkarbonat) er et gammelkendt rengøringsmiddel, der egner sig til at opløse smuds og fjerne misfarvninger. Soda er et basisk salt, der har en kalkbindende effekt, og det fungerer godt til at opløse fastbundet snavs. Derfor er det godt til at fjerne smuds i kloakken og er for eksempel mere skånsomt end kaustisk soda, som nogen ynder at anvende til rens af afløb til trods for, at det frarådes.

Hvilken rækkefølge er det praktisk at gøre rent i?

Hvis du vælger at tage hovedrengøringen af køkkenet i ét nap, så er selve rækkefølgen på opgaverne nøglen til et godt resultat. Det er for eksempel en dårlig idé at starte med at vaske gulvet – så skal du vaske det én gang til, efter du har taget resten af køkkenet.

  1. Rengør først loft og vægge.
  2. Krukker, skåle m.v., der står fremme, rengøres i opvaskemaskinen.
  3. Gør hernæst ovnen og emhætten ren, da det sviner mest.
  4. Rengør herefter andre hårde hvidevarer, såsom køleskab, fryser, mikrobølgeovn, opvaskemaskine m.v.
  5. Tør af oven på skabe og andre synlige overflader.
  6. Gå videre til skabe og skuffer. Tøm dem helt, før du begynder rengøringen af dem, og sortér evt. de køkkenting fra, du aldrig bruger.
  7. Slut af med at vaske gulvet grundigt og efterbehandl eventuelt med polish eller lignende., hvis gulvmaterialet kræver det.

Rengøring af ovnen - sådan gør du

Ovne fremstilles med forskellige typer indvendig belægning og rensesystemer. Læs derfor brugsanvisningen, før du begynder rengøringen, så du er sikker på, hvordan du håndterer rengøringen af netop din type ovn. På flere ovne kan ovnlågen tages af, hvilket gør rengøringen nemmere.

Rengøring af ovne med almindelig emalje

  1. Skrab skidt af ovnruden med en glassskraber.
  2. Læg ribberne i blød, men sæb dem grundigt ind – husk at bruge handsker for at beskytte hænder og fingre. Kan ribberne tages ud, kan du lægge dem i blød natten over i en blanding af vand og brun sæbe. Brug 5 liter vand, 1 dl brun sæbe. 
  3. Smør fast brun sæbe på ovnens sider. Brug en gammel opvaskebørste, som kan komme rundt i alle hjørner. Brug også handsker, da sæben har en høj pH-værdi.
  4. Fyld lidt vand i en bradepande, sæt den i ovnen, og lad det stå natten over.
  5. Skrub ovnen efter med en skuresvamp.
  6. Vask efter med varmt vand, og tør efter med en tør klud.

Rengøring af selvrensende pyrolyseovn

Har du en pyrolyseovn, skal du ikke bruge rengøringsmidler. Her er det temperaturen der, ved et specialprogram, forbrænder det fastbrændte smuds ved 400-500 grader. Det kan tage 2-4 timer.

  1. Tør låge og kanter af med en klud opvredet i vand, inden du bruger renseprogrammet.
  2. Tag ovnribberne ud, inden programmet startes. Læg dem i blød som beskrevet ovenfor.
  3. Tør ovnen af indvendig med en klud opvredet i vand, når renseprogrammet er overstået.

Ved de høje forbrændingstemperatur afgives nogle dampe, som kan være ubehagelige og skadelige at indånde. Det er derfor en god idé at rense ovnen, når der er mulighed for god udluftning.

Vil du undgå de ildelugtende dampe, kan du også rengøre ovnen manuelt med brun sæbe som beskrevet ovenfor eller i videoen tidligere i artiklen. 

Rengøring af selvrensende ovne med katalyse

En selvrensende ovn med katalyse har en ru emaljebelægning indvendig, hvor fedt og snavs automatisk brændes af under almindelig brug ved 200-300 grader.

  • Tør ovnen indvendigt med en fugtig klud. Du bør ikke benytte ovnrensemidler, da det kan tilstoppe porerne i den indvendige belægning.
  • Tør efter med en fugtig klud, når ovnen er kold.

Rengøring af bageplader, bradepander og udtagelige riste

Den bedste måde at rengøre bageplader, bradepander og riste på er at gøre det løbende, så snavset ikke sætter sig fast.

Tør emaljerede plader og stålriste af med en klud vredet op i opvaskemiddel. Brug en glasskraber, skuresvamp eller stålsvamp ved fastgroet smuds.

Tør plastbelagte bageplader – plader med selvrens målrettet pyrolyse og katalyseovne - af med en opvredet klud efter brug.

Er der fastbrændte madrester på almindelige bageplader og riste uden selvrens, kan de opløses ved at gøre følgende:

  1. Smør bageplader og riste ind i fast brun sæbe og lad dem stå i blød evt. i en plastiksæk - der sørger for, at den brune sæbe ikke tørrer ud.
  2. Sørg for, at plastikken slutter tæt. 
  3. Vask efter med varmt vand. 

Husk at anvende handsker for at beskytte hænderne.

Rengøring af mikrobølgeovn

  1. Tag glaspladen ud, og vask den i vand tilsat opvaskemiddel.
  2. Vask herefter mikrobølgeovnen indvendigt.
  3. Tør grundigt efter med en klud opvredet i rent vand.

Sådan gør du emhætten ren

  1. Fjern fedtfiltrene. Vask dem i opvaskemaskinen eller rengør dem ved at smøre dem ind i brun sæbe eller universalrengøringsmiddel og lade det virke et stykke tid. Skyl efter med vand og lad dem tørre.
  2. Udskift kulfiltre. Har dit emfang et kulfilter, skal det enten udskiftes eller vaskes. Det er forskelligt fra model til model, hvor ofte kulfilteret skal vaskes eller udskiftes. Kig i brugsanvisningen til din emhætte, inden du går i gang med rengøringen af kulfilteret.
  3. Vask emhættens overflader med vand tilsat opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel, og husk også at gøre hullet til aftrækskanalen rent indvendigt.

Rengøring af køleskabet - sådan gør du

Brug en opløsning med vand tilsat lidt opvaskemiddel, når du skal rengøre køleskabet. 

  • Tøm køleskabet for madvarer.
  • Tag hylder og skuffer ud og vask dem.
  • Vask køleskabet grundigt indvendigt og udvendigt. Husk også at vaske og tørre køleskabets tætningslister. En god idé er at spraye med vand tilsat opvaskemiddel, så det kommer ind i sprækker og revner. Lad det virke et par minutter. Brug evt. en tandbørste.
  • Tør af med en tør mikrofiberklud eller et rent og tørt viskestykke.
  • Rens overløbshullet bagerst og nederst i køleskabet med en vatpind eller en piberenser.
  • Er det muligt, er det en god idé at støvsuge kondensator-ribberne på bagsiden af køleskabet. Det nedsætter elforbruget.

Normalt er der ikke behov for at afrime et køleskab, men det kan forekomme. I så fald, så følg den procedure, som er beskrevet for afrimning af frysere nedenfor.

Rengøring af fryseren - sådan gør du

De fleste frysere og køleskabe er selvafrimende i dag, men det er en god idé med en årlig afrimning, specielt hvis der er synlig is på væggene.

  1. Tøm fryseren for madvarer, kurve og hylder. Det er en god idé at rengøre fryseren om vinteren, da frysevarerne kan sættes udenfor i en beholder. 
  2. Afrim fryseren. Sluk for strømmen, og stil en balje eller spand med varmt vand ind i fryseren for at fremskynde processen.
  3. Giv isen tid til at smelte hen over nogle timer, og gør evt. noget andet rent, imens du venter på, at islaget er tøet nok op til, at du kan fjerne det. 
  4. Når isen er let optøet, kan du begynde at fjerne den. Brug evt. en paletkniv af træ til forsigtigt at løsne det. Pas dog på med at finde træspatlen frem før isen er ordentligt optøet, da du kan komme til at ødelægge den termostat, der styrer temperaturen inde i fryseren.

NB! Brug IKKE hårtørrer eller lignende til at smelte isen, da det kan gøre skade på fryseren. Du bør heller ikke hakke i isen, da du nemt kan lave mærker og huller i fryseren.

  1. Vask fryseren indvendigt og udvendigt med samme blanding som til køleskabet. Husk også at vaske fryserens tætningslister.
  2. Tør af med en tør mikrofiberklud eller et rent og tørt viskestykke. Husk også fryserens tætningslister.

Rengøring af komfuret - sådan gør du

Glaskeramiske- og induktionsplader

  1. Fjern fastbrændt snavs med en glasskraber. Sørg for, at den er udstyret med skarpe, rene blade uden hakker. 
  2. Rengør med vand tilsat opvaskemiddel på en blød skuresvamp. Hvis komfuret er meget snavset, kan du bruge rengøringsmiddel specifikt til glaskeramiske overflader.

Massekogeplade

  1. Fjern fastbrændt snavs på kogeplader og den emaljerede overflade med en blød skuresvamp.
  2. Vask den emaljeret overflade med universalrengøringsmiddel.

Gasblus

  1. Afmontér ristene.
  2. Vask ristene med vand tilsat opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel. Er ristene meget snavsede, kan de smøres ind i fast brun sæbe og lægges i en plasticpose natten over. Tilsæt eventuelt lidt salmiakspiritus (sørg for udluftning, hvis du anvender det!). Skrub dem hernæst rene med en skuresvamp, og skyld efter med vand.
  3. Fjern fastbrændt snavs med en skuresvamp.
  4. Vask komfuret udvendigt med universalmiddel.

Har du en stænkplade, kan du i første omgang forsøge, om opvaskemiddel kan tage skidtet herpå. Hvis ikke, kan du i stedet anvende en brun sæbeopløsning og iblødsætte med dette. Du kan også købe et middel, som du kan bruge til at polere stænkplader af rustfri stål op med.

Rengøring af køkkenbordet - sådan gør du

For køkkenborde gælder de samme retningslinjer som for gulve - de skal rengøres efter materialetype og overfladebehandling.

Melamin- og laminatborde rengøres som regel let med en våd klud, eventuelt med en smule opvaskemiddel på. Skyl kluden, vrid den grundigt, og tør efter.

Borde af rustfrit stål gøres rene med universalrengøringsmiddel og en skuresvamp. Hvis du vil have skuret pladen op, kan du anvende skurecreme.

Lakerede bordplader vaskes med opvaskevand. Er lakken slidt af, er det på tide at give bordpladen en ny gang lakering.

Olie-, sæbe eller ludbehandlede træbordplader vaskes af i vand tilsat sæbespåner. Brug 1 dl spåner til 5 liter vand. Er bordpladen oliebehandlet, skal den desuden have en gang olie. Forhør dig gerne hos den producent eller i den butik, hvor træbordpladen er købt og anvend den overfladebehandling, som er tiltænkt din bordoverflade. Følg altid anvisningen på olieproduktet.

Borde af kompositmateriale, for eksempel corian og Silestone, gøres rene med vand tilsat universalrengøringsmiddel. Er bordet meget snavset, kan du bruge en mild skurecreme og skuresvamp. Sørg for at arbejde i cirkulære bevægelser.

Rengøring af køkkenskabe og køkkenlåger

Køkkenskabe

  1. Tøm køkkenskabene.
  2. Vask indvendigt med universalrengøringsmiddel.

Køkkenlåger

Hvilken behandling køkkenlåger skal have afhænger af materialet og overfladen, og her gælder de samme rengøringsråd som ved vask af gulve.

Alle fedtede køkkenlåger kan dog gøres rent med en klud vredet op i en opløsning med lunt vand tilsat lidt opvaskemiddel. Afslut med at polerer og aftørre med en mikrofiberklud eller et rent og tørt viskestykke.

Er der mærker på lågerne, der ikke går af, kan du prøve med et viskelæder eller en nanosvamp.

Rengøring af vasken - sådan gør du

Vask med emaljebelægning eller porcelænsvask

  1. Fjern eventuelt snavs og snask fra vasken med et stykke køkkenrulle.
  2. Rengør med en blød skuresvamp og universalmiddel. Husk - overfladen er sart og tåler hverken skuremidler eller syreholdige rengøringsmidler.
  3. Tør vasken af med en mikrofiberklud, hver gang du har brugt den for at undgå kalkbelægninger.

Er der farvede beklædning på en hvid vask, som ikke går af ved ovenstående fremgangsmetode, så kom kogende vand tilsat 2 spiseskefulde hvidvaskepulver pr. liter vand i vasken og skrub. Det burde tage misfarvningerne.

Stålvask

  1. Fjern snavs og snask fra vasken med et stykke køkkenrulle.
  2. Rengør med en skuresvamp og universalmiddel. Brug eventuelt et skuremiddel eller Brasso, hvis vasken skal være ekstra blank.

Vask i kompositmateriale, fx fragranit, silgranit m.v.

  1. Lav en blanding af vand tilsat opvaskemiddel, og rens vasken med en blød svamp.
  2. Brug eventuelt en mild skurecreme til at fjerne genstridigt snavs.
  3. Skyl efter med rent koldt vand og poler materialet op med et rent og tørt viskestykke.

Sådan fjerner du kalk fra armaturet

  1. Dyp et par vatrondeller eller toiletpapir i husholdningseddike eller fortyndet eddikesyre og læg dem rundt om blandingsbatteriet. Det fjerner kalk og snavs. Lad syren virke i 15 minutter og skyl efter med rent koldt vand. Tør efter med en mikrofiberklud.
  2. Sæt en vatrondel med eddike eller fortyndet eddikesyre rundt om hanens udløb, hvis ikke filteret kan tages af. Bind en elastik om, så vatrondellen sidder fast, og lad den sidde i 15 minutter, før du tørrer efter med et viskestykke.

Husk! Ingen syreholdige rengøringsmidler på armaturer med emaljebelægning.