Om Ana White

I 2009 startede hun bloggen www.ana-white.com, hvor hun lægger sit design ud, så andre kvit og frit kan kopiere dem.

Der er mere end 1.000 projekter at gå i gang med, blandt andet nogle af møblerne fra mikrohuset.

Hvis du skulle blive inspireret til at kaste dig ud i et af projekterne, skal du være opmærksom på, at hun bruger amerikanske mål.

Du kan omregne dem til metersystemet på denne hjemmeside.

Mikrohuse eller ”tiny houses”, som de oftest kaldes, er en ny slags boliger, der er blevet populære de seneste år, ikke mindst i USA.

Husene, der for det meste er 12-18 m2, bygges på trailere, så ejerne kan flytte deres bolig, hvorhen de ønsker.

Køberne er typisk mennesker, der ikke ønsker at bruge det meste af deres indkomst på boligudgifter, men ønsker at leve et simpelt liv med få materielle goder. Eller det er miljøentusiaster.

Nogle af entusiasterne bygger selv deres diminutive boliger, mens andre bestiller en hos husbyggere som fx Ana og Jacob White.

En rummelig bolig på 18 m2

Parrets seneste hus er bygget på en 7,3 meter lang og 2,4 meter bred trailer og har en højde på knap 4 meter. Trods de kun 18 m2 føles huset overraskende rummeligt, hvilket var et af bygherrens krav.

Det satte Ana White, der designer husene, på en hård prøve, for hvordan får man proppet alle nødvendige funktioner, en bolig bør rumme, ind på så lidt plads og alligevel have et åbent udtryk?

Løsningen blev en række hjemmebyggede møbler, der alle har mere end én funktion.

Indgangen til huset er placeret midt på den ene langside, og når man træder ind, bliver man mødt af et lille entréområde med knager og trådkurve monteret på væggen.

En kasse til fodtøj agerer trappetrin op til det hævede køkken og udgør desuden et modul til gæstesengen. Den vender vi tilbage til.

Elevatorseng med garage el-hejs

I husets ene ende finder man den kombinerede stue og soveværelse. Ana overvejede at bygge en hems til sengen, men den ville kræve trapper eller en trappestige, som ville fylde alt for meget, derfor faldt valget på en elevatorseng, der om dagen hænger oppe under loftet.

Om aftenen trykker man blot på en knap, så sænkes sengen ned over sofaen ved hjælp af et el-hejs, der egentligt er beregnet til garager. Når sengen er i en stationær position, hviler dens hjørnebeslag på fire stifter, der stikkes igennem huller i de vægmonterede metalskinner.

Det er derfor kun, når sengen hæves og sænkes, at el-hejsets kabel holder sengens vægt. Prisen for materialer til sengen beløb sig i alt til 500 dollars (omkring 3.500 kroner).

Husets kommende beboer ønskede sig også en sofa, der både var komfortabel, kunne laves om til en gæsteseng og bruges til opbevaring. Resultatet blev en simpel, todelt sofa bestående af to aflange kasser med låg. Sæder og ryglæn er fremstillet af en skummadras, der er blevet skåret i tre dele og betrukket med stof.

To-lags soveværelse

I tilfælde af overnattende besøgende kan den hjemmebyggede sofa laves om til en seng ved at kombinere de to sofamoduler og skotøjskassen fra entréen.

De to sæder plus ryglænet samles så til en madras, der holdes sammen med et faconsyet lagen. Når gæstesengen er i brug, nøjes man med at sænke elevatorsengen halvvejs ned, så man ligger i to lag.

Sofabord med bløde sæder

 To små trækasser på hjul bliver brugt som sofaborde, men kan også med et snuptag bruges som siddepladser. I så fald vender man blot bordpladerne, der er polstrede på undersiden, om, og så har man to skamler med bløde sæder.

Begge borde er desuden hule og fungerer derfor også som opbevaringsbokse.

Op ad den ene langside er der bygget en lav reol, som er udstyret med to skydelåger.

De kan begge hæves op til vandret og har indbyggede ben, så de kan bruges som skriveborde. Det ene låge kan oven i købet tages af og monteres på den anden og voila: så har man et fint spisebord med rigeligt plads til fire gæster.

I husets anden ende ligger køkkenet og badeværelset.

Det L-formede køkken minder på mange måder om et helt konventionelt køkken. Der er dog blevet plads til en enkelt overraskelse, nemlig en vaskemaskine, der er gemt i hjørnet.

For at sikre adgang til den, er der monteret hjul på et af underskabene, så det nemt kan trækkes ud. Der er endnu ikke nogen kogefaciliteter, da bygherren selv vil tilføje en mikroovn og induktionskogeplader, når han overtager sit nye hjem.

En skydedør leder ud til det lille badeværelse, der er udstyret med en brusekabine, et multtoilet samt en vandvarmer, der er blevet monteret på væggen over toilettet.

Prisen for huset blev omkring 417.000 kroner i materialer og arbejdstimer, hvilket betyder, at det ligger i den dyre ende af prisskalaen for mikrohuse.

Gennemsnitsprisen for et ”tiny house” ligger på omkring 240.000 kroner, hvis man vælger at lade andre bygge det for en, mens der er mange eksempler på, at selvbyggere har kunnet holde et budget på 42.000 til 55.000 kroner.