Mindsk risikoen for indbrud i din bolig

Du kan bl.a. reducere risikoen for indbrud sådan:

  • Tilmeld dig Nabohjælp.
  • Installér udendørs lys med sensor.
  • Sæt sikringsbeslag på dine vinduer og skru glaslisterne fast med sikringsskruer,
  • Montér et dørgreb med lås på terrassedøren.
  • Skift låsen på hoveddør og kælderdør.
  • Sæt lås på skuret.
  • Klip hækken ned til højst 1,6 meter og gerne 1 meter.

Siden 2011 er antallet af indbrud i boliger i Danmark næsten faldet år for år. Særligt i de år, hvor mange arbejdede hjemme på grund af corona, var der markant færre indbrud.

I 2023 blev der anmeldt 14.787 indbrud i danske boliger, og det er det laveste antal siden 1973. Antallet af indbrud var stort set det samme i 2021 og 2022.

Se, hvor mange indbrud der har været i din kommune i alle kvartaler siden 1. kvartal 2007 længere nede i artiklen.

Færre indbrud – igen

Mens der blev anmeldt lidt flere indbrud i 1. kvartal 2024 i forhold til samme periode året før, faldt antallet af indbrud i både 2. og 3. kvartal 2024. I 3. kvartal var der 10,5 procent færre indbrud forhold til for et år siden.

3.503 indbrud blev der anmeldt i 3. kvartal 2024, og det er det laveste antal i et 3. kvartal siden i hvert fald 1979. I 3. kvartal 2009 toppede det med 10.665 anmeldte indbrud.

Mindsk risikoen for indbrud med sensorstyret lys

Udviklingen giver glæde i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd. Men der er fortsat brug for skærpet opmærksomhed omkring indbrudsforebyggelse, understreger Bo trygt, der samtidig opfordrer til at være forberedt i den kommende, mørke tid, hvor der traditionelt er flest indbrud.

– Indbrudstyve vil gerne undgå at blive set, men det risikerer de, hvis der er lys, når de bevæger sig hen til eller rundt om et hus. Sensorstyret lys, der pludselig tænder, når nogen nærmer sig, er en god løsning. Så får man lys, når man kommer hjem og fx skal have sine ting ud af bilen eller finde sine nøgler frem, og samtidig er der større chance for, at en eventuel tyv vil blive opdaget af opmærksomme naboer eller forbipasserende. Oveni kan det give en billigere elregning, end hvis lyset konstant står tændt, siger Britt Wendelboe, Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt.

Flere nye tiltag skal reducere antallet af indbrud

Der er mange ting, du selv kan gøre at mindske risikoen for indbrud i dit hjem. Men der er også andre ting på vej, der kan gøre livet mere surt for indbrudstyve:

  • Udvikling af et digitalt register over stjålne genstande, så man kan se, om en vare er meldt stjålet, når man køber brugt.
  • Et forsøg fra politiet, hvor borgere via Nabohjælps app straks får besked ved indbrud i nabolaget, så de bedre kan sikre sig mod indbrud.
  • En styrkelse af den lokale indbrudsforebyggelse, hvor 1.000 nabovenner – særligt dedikerede nabohjælpere – sætter nabohjælpen i system.

Langt færre indbrud i Halsnæs og Kerteminde Kommune

I forhold til 3. kvartal 2023 har der i 3. kvartal 2024 været færre indbrud i 56 kommuner. Der har været flere indbrud i 36 kommuner og det samme antal i 6 kommuner.

Det forholdsvist største fald er sket i Halsnæs og Kertminde Kommune, men også i andre kommuner har der været langt færre indbrud.

  • I Halsnæs faldt antallet af indbrud fra 18 til 3.
  • I Kerteminde faldt antallet af indbrud fra 10 til 3.
  • I Rebild faldt antallet af indbrud fra 39 til 12.
  • I Hvidovre faldt antallet af indbrud fra 39 til 14.
  • I Nyborg faldt antallet af indbrud fra 19 til 7.
  • I Gribskov faldt antallet af indbrud fra 50 til 20.

På Fanø og Læsø blev der ikke anmeldt et eneste indbrud i 3. kvartal 2024.

Stor stigning i indbrud i Frederikssund, Ærø, Herlev, Ishøj og Assens

Den største procentmæssige stigning i indbrud er sket i Frederikssund og på Ærø, hvor stigningen har været på mindst 300 procent. I Herlev, Ishøj og Assens var stigningen på mere end 200 procent.

Antallet af anmeldte indbrud i de nævnte kommuner steg fra 3. kvartal 2023 til 3. kvartal 2024:

  • Frederikssund: Fra 9 til 38
  • Ærø: Fra 1 til 4
  • Herlev: Fra 14 til 46
  • Ishøj: Fra 5 til 16.
  • Assens: Fra 10 til 31

Flest indbrud i Aarhus, Kolding og Vejle

I totale tal har Aarhus Kommune igen haft flest indbrud i  3. kvartal 2024 med 370 anmeldte indbrud i boliger. Med en stor stigning er Kolding nu nummer to på listen med 158 indbrud, mens Vejle har 143 indbrud på tredjepladsen.

Først derefter følger to af landets største kommuner, Odense og København, mens Aalborg er nummer 8 på listen.

Se indbrud i din kommune

På Videncentret Bolius' Danmarkskort herunder kan du se udviklingen i anmeldte indbrud i boliger i alle danske kommuner fra 2007 og frem til og med 3. kvartal 2024. Klik på din kommune på kortet og se antallet af indbrud i din kommune.

Farven på kortet angiver, hvor mange indbrud der er i 3. kvartal 2024 i forhold til antallet af husstande. Hermed kan du se, hvor der er forholdsvist flest og færrest indbrud. Jo mørkere farven er på kortet, jo flere indbrud er der pr. husstand.

Når du klikker på en kommune, kan du bl.a. se, hvornår der har været flest og færrest indbrud, hvordan kommunen er placeret i forhold til landsgennemsnittet, og hvilken præcis placering kommunen har på listen ud af de i alt 98 danske kommuner.

Færrest indbrud pr. husstand
Flest indbrud pr. husstand
 
 
 
 
 

Her er der flest og færrest indbrud i forhold til husstande

I forhold til, hvor mange husstande der er i en kommune, er det bredt forholdsvist fordelt, hvor mange indbrud der er. Dog er lidt flere indbrud i nogle af omegnskommunerne til København. Efter en stor stigning i anmeldte indbrud topper Kolding denne gang listen.

Omvendt er der forholdsvist få indbrud i mange af ø-kommunerne. Lidt bemærkelsesværdigt optræder Københavns Kommune også på 'bund 10-listen'.

Top 10: Kommuner med flest indbrud i forhold til antal husstande 3. kvartal 2024

  1. Kolding
  2. Solrød
  3. Herlev
  4. Furesø
  5. Gentofte
  6. Ikast-Brande
  7. Vejle
  8. Helsingør
  9. Rudersdal
  10. Albertslund

Bund 10: Kommuner med færrest indbrud i forhold til antal husstande 3. kvartal 2024

  1. Læsø
  2. Fanø
  3. Bornholm
  4. Halsnæs
  5. Odsherred
  6. Kerteminde
  7. Lemvig
  8. København
  9. Nyborg
  10. Samsø

'4 trin: Sådan sikrer du din bolig mod indbrud'

Flere indbrud i Region Syddanmark – fald i de andre regioner

Region Syddanmark er den eneste region, hvor der er blevet anmeldt flere indbrud i boliger i 3. kvartal 2024 forhold til 3. kvartal 2023. I Regions Hovedstaden var der stort set det samme antal indbrud, mens det var langt færre indbrud i Region Midtjylland, Sjælland og Nordjylland.

Her kan du se anmeldte indbrud i 3. kvartal 2024 i de fem regioner. I parentes udviklingen i procent i forhold til 3. kvartal 2023.

  • Syddanmark: 930 (14,7 %)
  • Hovedstaden: 1.034 (-0,2 %)
  • Nordjylland: 222 (-22,6 %)
  • Sjælland: 380 (-23,2 %)
  • Midtjylland: 936 (-27,0 %)