Det kan bestemt betale sig at gøre plæneklipperen klar til vinteren.
Efter en lang sæson med ugentlig græsslåning trænger benzinplæneklipperen til et eftersyn. Dermed holder den længere og virker bedre, når foråret går i gang igen.
Følg nedenstående guide, så giver du din benzinplæneklipper optimale forhold.
Det skal du bruge
-
Bukke
-
Børste
-
Skruetrækker
-
Olie
-
Svensknøgle eller tændrørsnøgle
-
Sandpapir
-
Tandbørste eller stålbørste
Sådan vedligeholder du din benzinplæneklipper
Kør plæneklipperen, indtil den går ud, så der ikke er mere benzin i motoren. Herved undgår du, at gammel benzin ligger i motoren, for det har den ikke godt af. Gammel benzin er lig med startbesvær.
Start med at fjerne tændrørshætten ved at trække den sorte ledning af, så ikke du risikerer, at plæneklipperen starter, mens du er i gang med at servicere den. Tjek din manual, hvis du er i tvivl om, hvor tændrørshætten sidder, og hvordan den ser ud.
Sæt plæneklipperen op på et par bukke, så du også kan rengøre den nedenunder. Det er aldrig en god ide at vippe en plæneklipper til siden, da du kan oversvømme benzinfilteret med olie. Tag en blød kost eller børste, og fjern al græs og skidt fra plæneklipperen.
Rengør også plæneklipperen ved området, hvor græsset bliver kastet ud.
Tag beskyttelseskappen af, så du kan komme til henholdsvis oliefilter og komme til at smøre maskindele med olie. Brug en skruetrækker til at fjerne kappen med.
Fjern beskyttelseskappen til luftfilteret.
Der findes to former for luftiltre: Et af papir (som på billedet) og et af skum – i begge tilfælde skal filteret tages helt ud.
Papirfilter: Bank det forsigtigt mod noget, så du får det værste støv ud.
Skumfilter: Vask det i vand med lidt opvaskemiddel i, skyl det rent i vand og 'tryk' vandet ud. Tag derefter en teskefuld motorolie og pres det ind i skumfiltret, så det fordeler sig, og tryk så hårdt, at den overskydende olie kommer ud. Sæt derefter filtret på plads.
Er filteret meget beskidt, kan du prøve at lægge det i rensebenzin en times tid. Det er dog bedre at udskifte filteret, hvis det er meget beskidt eller slidt.
Smør samtlige fjedre og kabler med god, tykflydende maskinolie – det forlænger levetiden for de enkelte dele. Væd olien på en klud, hvor du øverst på kablet, lader olien løbe ned i kablet imellem inder- og yderkabel.
Skru tændrøret helt af med en svensknøgle eller en tændrørsnøgle. Drej mod uret for at løsne det.
Rens tændrøret helt, og fil stiften med et stykke sandpapir.
Du kan rense tændrøret med en tandbørste eller en stålbørste.
Slut af med at puste et par gange, så alt skidt og snavs er væk.
Slut af med at vippe plæneklipperen let op, henover håndtaget, og rens alt gammelt græs og jordrester helt væk. Skru/sæt tændrør, filter og beskyttelseskapper på plads.
Sådan opbevarer du din plæneklipper
Når du har gjort plæneklipperen vinterklar, er den klar til at blive gemt væk for sæsonen. Placér den gerne i et skur, hvor den kan stå nogenlunde frostfrit og i tørvejr.
Dæk gerne maskinen til med en presenning eller lignende, så ikke den bliver støvet til og står beskyttet. Husk også at placere plæneklipperen, så børn ikke kan komme i nærheden af den.