Hvad er et træloft?
Et træloft er som regel udført af trælister eller brædder. Den slags trælofter er især almindelige i sommerhuse og parcelhuse fra 1960'erne, 70'erne og 80’erne. Siden årtusindeskiftet har trælofter i nye udformninger dog fået en renæssance.
Trælofter kan også være udført med massive brædder som loftsbeklædning. Det ses ofte i ældre huse og sydlandske huse, hvor brædderne ligger oven på etagebjælkerne (og nogle gange også udgør gulvbelægningen på den ovenliggende etage).
Der findes mange forskellige udgaver af trælofter bl.a.;
- Profilbrædder/rustikbrædder (fer og not løsning)
- Listelofter (tynde lister sat op med mellemrum)
- Panellofter/finérlofter (ofte udført med sammenpresset træ pålimet en tynd finér som overflade)
- Akustikpaneler (den nemme udgave af listelofter)
Profilbrædder er ofte lavet af fyrretræ, mens listelofter fås i mange forskellige træsorter, som eg, douglas, ask og valnød. Panellofter var oprindeligt udført i lidt mørkere sorter som mahogni og eg, men fås nu primært i de lyse udgaver.
Hvorfor vælge et træloft?
Trælofter er ofte billige og nemme at montere, og de passer fint til stilen i mange sommerhuse og parcelhuse. Men også i moderne og arkitekttegnede huse bidrager de til nye rum. Til gengæld kan de se forkerte ud i fx patriciervillaer og murermestervillaer.
Trælofter, som står i ubehandlet eller lakeret træ, bliver med tiden mørkere, og passer sig bedst til større rum, eller rum med højt til loftet. Alternativt kan de også fungere godt hvis du vil danne en særlig stemning, som fx en lille hule. Hvis du maler loftet hvidt eller ludbehandler, kan du opnå en mere lys og luftig stil uden at skifte loftet, men du skal være opmærksom på, at nikotin eller anden tidligere påvirkning af træet gennem mange år, kan kræve særlige foranstaltninger, før det males.
Listelofter, panellofter eller akustiklofter, giver som navnet antyder en rigtig god akustik i rummet, da den ujævne overflade absorberer lyden i stedet for at kaste den tilbage i rummet.
Hvad koster et træloft af trælister eller brædder?
Priserne på træbeklædninger til lofter varierer meget (priser inkl. moms, januar 2023):
- Profilbræddelofter koster omkring 32 kr/meter svarende til ca. 260 kr. pr. kvadratmeter.
- Almindelige brædder koster ca. 32 kr. pr. meter i dimension 25x150 mm.
- Akustiklofter fås i flere tykkelser. Paneler med lister på 9 mm koster ca. 300 kr. pr. m², mens paneler med 22 mm tykke lister koster ca. 400 kr. pr. m².
- Listelofterne (massive træstave) varierer meget i pris alt efter træsort og dimension. En liste i eg 21x21 mm koster omkring 120 kr/m – og der går ca. 20 meter pr. m² svarende til 2400 kr. pr. m². Samme liste i fyrretræ koster 31 kr/m. svarende til 620 kr pr m². Et helt listeloft koster fra 900 kr. pr. m² og kan købes hos snedkerier og listefabrikker.
- Panellofter koster ca. 240 kr. pr. m² for de hvide typer.
Priserne er kun for materialer. Dertil kommer udgiften til håndværkeren, der skal sætte loftet op, medmindre du udfører arbejdet selv.
Hvad skal du tænke på, når du køber et træloft?
Når du køber brædder eller lister til et træloft, skal du være opmærksom på, hvor mange knaster der er i træet. Knasterne har en tendens til at falde ud, når de tørrer ind, og loftet er jo ikke så pænt, hvis det har en masse huller efter knaster. Listerne i et listeloft har desuden en tendens til at knække på det sted, hvor der er en knast.
Så bliver du fristet af et tilbud på ekstremt billige profilbrædder, skal du lige huske at tjekke kvaliteten af træet, før du læsser det på traileren - måske tilbuddet er FOR billigt.
Hvordan monterer du et træloft?
Hverken profilbræddelofter eller listelofter er særlig svære at sætte op. Men i begge tilfælde skal du være omhyggelig, da alle lister og brædder skal sidde 100 procent lige og plant, ellers kommer loftet let til at se skævt og ujævnt ud. Det er en fordel at tjekke underlaget, inden du monterer brædder eller lister, samt at trække en snor i begge sider af loftet til at styre efter. Dermed kan du sikre dig, at loftet bliver lagt helt lige og plant.
Det er vigtigt, at du starter med at undersøge, om de vægge, der er langs med brædderne, er lige, og om de er parallelle. Hvis de ikke er det, skal du tilpasse brædderne der, hvor skævheder forekommer. Mål op og marker med streger, inden du går i gang.
Hvilke fordele og ulemper har trælofter?
Fordele
- Trælofter er hurtige og relativt nemme at sætte op.
- Trælofter er lette og stiller derfor ikke særlige krav til loftskonstruktionens styrke.
- Trælofter er færdige i en enkelt arbejdsgang, og kræver som regel ikke efterbehandling som fx spartling og maling.
Ulemper
- Trælofter er brandmæssigt klassificeret som ’K1 10 / D-s2,d2’ (klasse 2 beklædning), hvilket betyder at de altid må anvendes i enfamiliehuse. Til gengæld skal man være opmærksom ved brug i etageboliger. I høje ejendomme op til 7-8 etager (gulv i øverste etage max 22 m. over terræn) er der nemlig krav om, at loftbeklædningen skal være klassificeret som ’K1 10 / B-s1,dO’ (klasse 1 beklædning). Det er gips eksempelvis.
Opsætning af bræddelofter
Et bræddeloft monteres på følgende måde:
- Først monterer du en dampspærre direkte på bjælkerne/spærene i loftet (hvis ikke der er en dampspærre i forvejen)
- Mål derefter loftet op og find midten. Markér midten af loftet med et mærke.
- Start på midten med at sætte brædderne op. Rustikbrædderne kan sømmes direkte op i tagspærene, hvis de er af en tilstrækkelig tykkelse, da brædderne ellers vil hænge mellem fastgørelserne.
- Brædderne kan enten sømmes på med synlige søm, eller så sømmene ikke er synlige (fordækt), men i så fald må du starte langs den ene side, efter du har kontrolleret om væggene er parallelle.
- Hvis du selv vil sætte loftet op, er det en god idé at investere i en sømpistol, da det kan være meget hårdt at sømme opad med en hammer.
Opsætning af listelofter (snedkerlister)
Et listeloft kan med fordel monteres på et underlag af gipsplader, da det vil give en flot effekt, at man kan ane gipsloftet mellem listerne. Den løsning kræver dygtige håndværkere, da lister skal sidde snorlige, hvis resultatet skal være vellykket. Den bedste listeeffekt fås med forholdsvis smalle lister, dvs. med en bredde et sted imellem 1,5-2,5 cm.
Listeloftet monteres på følgende måde:
- Først monteres en dampspærre oven på de brædder (forskalling), der er på det eksisterende loft.
- Gipspladerne skrues fast i forskallingsbrædderne.
- Gipsloftet males typisk hvidt eller sort, afhængigt af hvilken effekt man ønsker.
- Før den første liste sættes op, skal der trækkes en sigtelinje hen over loftet for at sikre, at loftet bliver helt lige. Sigtelinjen kan med fordel laves med et såkaldt snoreslag. Snoreslaget er en lille æske med kridt og en lang bomuldssnor med en krog i enden. Snoren trækkes ud mellem 2 punkter, og ved at svirpe snoren mod loftet når snoren er stram, slås der en kridtstreg.
- Herefter lægges afstandsklodser imellem den første og den anden liste for at få dem til at sidde lige og med den rette afstand. Dette gentages, til hele loftet er sat op.
- Listerne skrues fast nedefra. Enten i forborede huller, så listerne ikke flækker i enderne, eller ved at bore hullerne med et særligt bor (et forsænkerbor), der laver en lille fordybning omkring det borede hul, så der er plads til skruehovedet.
Alternativet er akustikpaneler, der fremstår som færdig løsning, udført af MDF og træfinér. På bagsiden af panelerne sidder en 9 mm sort polyesterplade, som er lavet af genbrugsplast, eller filt, som også er lavet af genbrugsplast. Disse er nemme selv at sætte op som gør-det-selv løsning.
Ludbehandlet loft
Hvis du gerne vil have et ludbehandlet træloft, er det en fordel at købe brædder, der er ludbehandlede på forhånd. Det er næsten umuligt at få et ordentligt resultat, hvis du først ludbehandler loftet, når det er sat op. Det er nemlig meget svært at ludbehandle et loft, så det bliver ensartet over hele overfladen.
Hvordan vedligeholder du et træloft?
Profilbræddelofter er nemme at have med at gøre. De kræver ikke den store rengøring, og det er relativt let at udskifte et bræt, hvis det fx er fuld af huller efter knaster, skruer til lamper el.lign.
Listelofter er lidt mere besværlige, hvad angår rengøring, da der let ophobes støv imellem listerne. Det er lidt besværligt at støvsuge eller vaske et sådant loft.