I 2015 er der anmeldt mere end 8.000 arbejdsulykker til arbejdstilsynet og på en tredje plads kommer faldulykker, hvor en transportabel stige har være involveret.
Hvordan det står til med skader som følge af decideret fald fra stiger i de private hjem, findes der ikke specifikke tal på. Men hvert år ender flere tusind danskere på skadestuen efter fald fra mindre højder, så også i hjemmet bør du tage sikkerheden alvorligt, når du skal arbejdes fra stige.
Mange af de ulykker, der sker som følge af fald fra stige, opstår fordi folk står øverst på stigen, eller fordi de forsøger at række ud efter noget, der er for langt væk.
Desuden giver det nogle uhensigtsmæssige arbejdsstillinger at arbejde fra en stige, så det er ikke kun ulykker, du bør forebygge.
Hvilke typer stiger findes der?
- Trappestige: En stige, der er forsynet med støtteben, som har vandrette trin, når den er opstillet.
- Transportabel stige: En løs stige af træ, stål, letmetal el. lign.
- Enkeltstige: En stige med udelte vanger.
- Dobbeltstige (wienerstige): Består af to enkeltstiger, der er hængslet sammen i et fælles toppunkt. Opstillet danner den en A-figur.
- Skyde- og rullestiger: Består af parallelle sektioner af enkeltstiger, som er forskydelige i længderetningen.
- Sammensættelige stiger: Består af to eller flere sektioner af enkeltstiger, som kan sættes sammen, når de skal bruges, og som kan adskilles helt under opbevaring eller transport.
- Kombistiger: Består af to enkeltstiger, som kan bruges enkeltvis men også sættes sammen, så de fungerer som skydestige eller wienerstige.
- Teleskopstige: foldbar og oftest lavet i aluminium så er den er let at transportere.
- Du bør altid bruge en stige, der passer i højden til det arbejde, du skal udføre. Derfor kan det være en god idé at have flere stiger.
Vælg altid den sikrest mulige stige til formålet. Det er fx en god idé at bruge en høj stige på to ben, når du skal op og rense tagrende eller skal op på taget.
Hvordan undgår du ulykker ved stigearbejde?
Jo højere stigen er, og jo højere oppe du står, jo farligere er arbejdet. En høj stige med to ben er farligere at stå på end en lavere trappestige eller wienerstige, som står mere sikkert på sine fire ben.
En trappestige eller wienerstige med fire ben er bedre, når du skal male indendørs eller plukke frugt over nå-højde i frugttræet. En stige med fire ben er bedre til dette formål, fordi den kan stå selv og fordi den ikke behøver at støtte usikkert op ad træets stamme. Du kan derved bedre nå æblerne på de yderste grene, når stigen kan stå selv lige under grenene med æblerne.
Hvis du skal mere end 2-3 trin op på en stige, er det en god idé at få en anden voksen person til at holde fast i stigen. Det gælder især, hvis stigen står et sted, hvor underlaget ikke er helt jævnt og fast.
Belastning for kroppen
Det er belastende for kroppen at arbejde på en stige i længere tid ad gangen. Stigearbejde kan give smerter i ben, ryg, arme, nakke og skuldre. Når du står på stigen, vil du meget nemt komme til at stå i en fastlåst stilling for at holde balancen. Samtidig står du ofte meget akavet for at kunne nå og komme til de ting, du arbejder med.
Som tommelfingerregel bør du derfor begrænse arbejde på en stige til maksimalt 30 minutter ad gangen.
Du kan også få trætte og ømme fødder på grund af stigens smalle trin, som gør det umuligt at flytte fødderne under arbejdet.
Sikkerhedsnorm for stiger
Det er en god idé at vælge en stige, der lever op til den danske eller den europæiske sikkerhedsnorm. Disse stiger er mærket med DS/EN 131.
Det giver dig bl.a. sikkerhed for, at stigen kan bære 150 kg. Stiger, der anvendes på danske byggepladser, skal leve op til sikkerhedsnormen.
Hvornår er det bedre at bruge et stillads eller en arbejdsplatform?
Hvis du skal i gang med et større arbejde, fx at male hele facaden på dit hus, er det mere sikkert at bruge et stillads eller en arbejdsplatform end en stige. Det samme gælder, hvis underlaget er meget ujævnt.
Fordelen ved et stillads eller en platform er, at du har begge hænder frie til arbejdet, fordi du ikke skal bruge den ene hånd til at holde fast på stigen. Desuden giver det dig mulighed for at arbejde længere tid ad gangen, da du undgår ubehagelige arbejdsstillinger.
Gode råd, når du skal arbejde på stige
- Tjek altid, at stigen er i orden, fx at trinene ikke er i stykker.
- Stil stigen på et jævnt og fast underlag og i en vinkel, hvor den ikke kan skride. Sørg for, at stigen støtter med lige meget vægt på alle ben.
- Brug fodtøj, der sidder godt fast på foden (ikke træsko), og som har en skridsikker sål.
- Kravl aldrig højere op end 5 meter over jorden.
- Stå ikke på stigens 3 øverste trin.
- Arbejd på stigen i maksimalt 30 minutter ad gangen.
- Vær kun én person på stigen ad gangen (på dobbeltstiger/wienerstiger maksimalt én person på hver side).
- Bær kun lette og håndterlige ting på stigen. Brug kun værktøj, der kan håndteres med én hånd - den anden skal bruges til at holde fast med.
- Anbring ikke stigen foran døre og vinduer, som kan risikere at blive åbnet.
- Brug en stige med brede trin, da den giver en bedre arbejdsstilling.