Hvad er olieemulsionsmaling og plastalkydmaling? 

Olieemulsionsmaling og plastalkydmaling er på trods af deres navne mere i familie med akrylmaling (plastmaling)end med nogen form for oliemaling. Olieemulsionsmaling og plastalkydmaling er basalt set det samme, dvs. at bindemidlet består af en blanding af akryl (plast) og alkyd, som kendes fra oliemaling. 

Hvor akryl er opløselig i vand, er alkyd opløselig i olie. Da olie og vand som bekendt ikke kan blandes, kræver det tilsætning af en emulgator at sikre, at en blanding af de to opløsninger ikke skiller. En olieemulsionsmaling tørrer som en akrylmaling, ved at vandet fordamper. Olieemulisionsmaling og plastalkydmaling kan også kaldes vandbaseret oliemaling. 

Idéen med en olieemulsionsmaling og plastalkydmaling er at kombinere de gode egenskaber fra akrylmaling og alkydmaling

Akrylmaling eller plastmaling har en fleksibel og robust overflade, som er relativ diffusionsåben, dvs. at den tillader underlaget at slippe af med fugt. 

Oliemaling eller alkydmaling udmærker sig bl.a. ved, at den trænger bedre ned i underlaget og derfor har god vedhæftning, også på problematiske underlag. Til gengæld danner den i ren form en meget tæt og stiv hinde, som ikke tillader underlaget at ånde, og som med tiden bliver hård og kan krakelere. 

Praktisk brug

  • Fås i mange farver.
  • Afsmittende eller stærkt sugende underlag skal grundes med en egnet grunder inden maling med olieemulsionsmaling.
  • Bart træ skal grundes inden maling med plastalkydmaling.
  • Påføres med pensel eller rulle.
  • Værktøj rengøres med vand og sæbe.
  • Tørretid olieemulsionsmaling (omtrentlig): Støvtør efter 1 time, kan overmales efter 24 timer, gennemhærdet efter flere døgn.
  • Tørretid plastalkydmaling (omtrentlig): Støvtør efter 1 time, kan overmales efter 4 timer, gennemhærdet efter flere døgn.
  • SikkerhedsMalerkode:00-1.

Hvilke forskellige typer emulsionsmaling findes der, og hvor anvendes de? 

Olieemulsionsmaling indeholder meget pigment og et mindre indhold af emulgeret alkydolie, som bidrager til at gøre malingen vandbestandig og giver god vedhæftning til underlaget. Olieemulsionsmaling kaldes også af nogle producenter "murmaling", "facademaling" el.lign. 

Malingen giver en diffusionsåben, vaskbar og helmat overflade, som kan ligne kalk, og den fås i et stort antal farver. 

Olieemulsionsmaling er især god til problematiske underlag, som enten er svagt afsmittende eller lettere porøse, fx facader, der tidligere er blevet behandlet med kalk eller cementpulvermaling, og hvor man vil undgå at rense facaden helt af. Malingen er også god, hvis man ikke helt er klar over, hvad der er malet med tidligere. 

Til facader på ældre huse vil man dog normalt anbefale silikatmaling, kalk- eller silikonemaling i stedet for olieemulsionsmaling, da disse malinger er mere diffusionsåbne. På facader, som er opført af eller pudset med ren kalkmørtel, anbefales olieemulsionsmaling heller ikke, da den ikke er tilstrækkeligt bestandig over for kalkens basiske påvirkning. 

Olieemulsionsmaling kan bruges oven på alle andre typer maling, kalk og puds, kalksandsten og beton - hvis underlaget er rent, tørt og kan bære. (dvs. at det hænger sammen og kan bære det nye lag).

Plastalkydmaling 

Plastalkydmaling er en relativt ny type maling, som grundlæggende er bygget op på samme måde som olieemulsionsmaling. Plastalkydmaling bruges til træværk og forhandles under forskellige navne. Eksempelvis "Vinduesmaling", "Træbeskyttelse" osv. alt efter anvendelse.

Plastalkydmaling kan bruges både udvendigt og indvendigt på vinduer og døre og udvendigt på andet træværk. Den kan være tilsat stoffer, som hæmmer væksten af mug og skimmel. 

Plastalkydmaling kan også anvendes oven på tidligere malede overflader, hvis underlaget er renset godt af og er tørt og kan bære, dvs. ikke smitter eller skaller af.

Træbeskyttelse baseret på plastalkyd findes i både heldækkende, halvdækkende og transparente udgaver. 

Plastalkydmaling findes også som grund- og mellemmaling til indendørs træværk. 

Ulemper ved olieemulsionsmaling

  • Olieemulsionsmaling er mindre egnet til ældre huse.
  • Olieemulsionsmaling er ikke egnet til facader med ren kalkpuds.
  • Olieemulsionsmaling bliver ligesom plastmaling mindre diffusionsåben, hvis der males i mange lag.

Fordele ved olieemulsionsmaling

  • Nem at genbehandle.
  • God styrke og fleksibilitet, dvs. at malingen efter tørring er elastisk og derfor kan følge bevægelserne i underlaget. Risikoen for, at malingen krakelerer, er dermed mindre.
  • God forankring i det materiale, det males på.
  • Diffusionsåben - til en vis grænse, afhængigt af typen.
  • God vejrbestandighed.
  • Fås i mange farver.
  • Vandbaseret. 

Hvor er det godt at anvende olieemulsionsmaling og plastalkydmaling? 

Olieemulsionsmaling anvendes oftest ved renovering af facader, især hvis man ikke ønsker eller har mulighed for at rense facaden totalt af inden maling. 

Plastalkydmaling anvendes til udendørs træværk, især maling af nye, ubehandlede eller gamle tidligere behandlede døre og vinduer.

  • Olieemulsionsmaling anvendes udvendigt på facader.
  • Plastalkydmaling anvendes udvendigt og indvendigt på vinduer og døre.
  • Træbeskyttelse baseret på plastalkyd anvendes til udendørs træværk.
  • Grund- og mellemmaling baseret på plastalkyd bruges til indvendigt træværk.

Hvad kan der ske, hvis du anvender olieemulsionsmaling på forkerte overflader? 

Hvis olieemulsionsmaling bruges på facader med ren kalkpuds, vil den alkaliske (basiske) puds nedbryde alkydolien i malingen, hvilket vil medføre, at malingen skaller af. 

Hvis plastalkydmaling eller -træbeskyttelse bruges på et underlag, der ikke er slebet tilstrækkeligt af, vil den hæfte dårligere, og der er risiko for, at den skaller af. 

Hvordan genbehandler du en overflade, der er malet med olieemulsionsmaling?

Det bedste er selvfølgelig at bruge den samme type olieemulsionsmaling, som der tidligere er blevet brugt, men det vil normalt også være muligt at benytte en egnet plastmaling på henholdsvis facade og udvendigt træværk. 

Hvordan finder du ud af, om noget er behandlet med olieemulsionsmaling? 

Der findes to metoder til at afgøre, om noget er behandlet med en olieemulsionsmaling. 

Den ene metode er klart den nemmeste og billigste, men også den mest usikre. Du skal se efter på overfladen, om der er sket en kridering, dvs. om der ligger "løst pulver på overfladen", og om der er revner i overfladen. Hvis det er til fældet, er det sandsynligvis en olieemulsionsmaling. 

Den anden metode er meget dyrere, men sikrere. Det er muligt at få analyseret den aktuelle overflade helt korrekt, fx på Teknologisk Institut, som nøjagtigt kan bestemme den kemiske sammensætning af den tidligere behandling og dermed fastslå den specifikke produkttype.