Nej. Du skal ikke ty til den nemme løsning og hælde fedt eller fritureolie fra madlavningen ud i køkkenvasken. Du risikerer, at det stopper afløbet – eller din egen eller den offentlige kloak. Det kan dermed munde ud i en ekstraregning for dig eller for kommunen.
Sådan skal du smide fedt fra madlavning ud
Alt efter hvilken form for fedtstof, du har brugt til madlavningen, kan du gøre følgende:
Smør/margarine:
- Lad fedstoffet størkne i panden eller gryden, så det bliver til en fast masse.
- Tag et stykke køkkenrulle og tør fedtet af panden/gryden med papiret.
- Smid papiret i skraldespanden til madaffald.
Brug fedt til sovs, smagsforstærker eller fuglekugler
Du kan også bruge overskydende fedt på panden eller i ovnen fra fx julemaden som bouillon til sovs eller smagsforstærker til rødkålen.
Du kan også blande fedtet med fuglefrø, havregryn og nødder og lave fuglekugler af blandingen – det kræver dog, at fedtet ikke er for salt. Eller læg havregryn på panden og skrab fedtet af med grynene, når det er størknet, og brug blandingen som fuglefoder.
Fedt fra fx bacon:
- Gør ligesom med smørret eller hæld eventuelt fedtet over i en brugt mælkekarton eller andet eksisterende affald, der kan tåle varmen, før det størkner. Den bedste løsning er at bruge køkkenrulle, da både det størknede fedt og køkkenrullen kan komme i skraldespanden til madaffald.
Olie på pande:
Olie størkner ikke efter brug, så her kan du med fordel gøre således:
- Lad olien køle af.
- Hæld den brugte olie i en gammel mælkekarton eller anden type beholder og luk den til.
- Smid kartonen med olien i skraldespanden.
- En anden mulighed er at tørre olien op med køkkenrulle, hvorpå begge dele kan komme i skraldespanden til madaffald.
Vidste du...
at et kilo madaffald indeholder energi nok til 33 timers lys?
Fritureolie:
- Lad fritureolien køle af.
- Hæld den brugte fritureolie i beholderen, den kom i, en gammel mælkekarton eller anden type beholder og luk den til.
- Smid kartonen med olien i skraldespanden.
- Hvis du hælder olien i en biopose – gerne flere poser uden på hinanden – kan det hele komme i skraldespanden til madaffald.
OBS: Vær opmærksom på affaldssorteringen i din kommune. Tjek kommunens regler og anvisninger for bortskaffelse af fedtstof sammen med fx mælkekartoner, pap eller lignende, du "gemmer" brugt fedtstof i.
Sådan renser du et afløb, der er stoppet til af fedt
Et stoppet afløb kan være rigtig irriterende. Derfor er det godt at forebygge stoppede afløb ved at hælde en kedel næsten kogende vand i afløbet et par gange om ugen.
Er dit afløb bare lidt stoppet af fx fedt, kan du prøve at hælde lidt almindeligt opvaskemiddel i afløbet. Det kan være med til at opløse fedtet. Brug evt. også en smule bagepulver sammen med opvaskemidlet.
Ellers er den gode gamle svupper din ven i nøden her.
Hjælper det stadig ikke, må du i gang med at skille rørene ad og rense afløbet på den hårde måde, nemlig ved at fjerne fedt-proppen manuelt.
Undgå kemiske rensemidler
Kemiske rensemidler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin skal du helst undgå. Både af hensyn til miljøet, men også fordi fx kaustisk soda på sigt kan udvikle så meget varme i afløbet, at samlinger og rør af plast bliver deforme og utætte, og fordi klorin ikke opløser propperne.