Plant krukkeplanter om hvert tredje-femte år

Når du dyrker planter i krukker, er det en god idé at plante dem om omkring hvert tredje og femte år. På den måde kan planterne holde i mange år.

Gør sådan: 

  1. Tag planten op
  2. Beskær evt. rødderne
  3. Fyld ny krukkemuld i og tilsæt gerne lidt kompost
  4. Genplant. 

Skal krukkerne også holde i mange år, skal du helst sætte dem et tørt sted vinteren over eller i det mindste sikre, at drænet er intakt, og herefter sætte krukkerne på krukkefødder eller fx tre små sten.

Der er masser af muligheder, hvis du vil have flotte planter at se på i dine krukker om vinteren – uanset, om de står på terrassen, altanen eller ved indgangen til dit hus.

Du kan variere krukkerne, du planter i, og bruge både krukkefade samt høje og lave krukker, og fylde dem op med prydgræsser, stedsegrønne småbuske og vinterblomstrende stauder.

6 flotte planter til dine krukker om vinteren

Her er 6 flotte krukkeplanter til vinteren:

Kinesisk sølvgræs

Prydgræsser er elegante skulpturer i havens indretning, og der er mange forskellige arter og sorter, der er egnet til krukker. Plant fx kinesisk sølvgræs ( Miscanthus ’Red Cloud’) i mellemstore krukker, hvor den bliver omkring en meter høj.

Kinesisk sølvgræs er tuedannende og vil blomstre med rødlilla silkebløde blomsteraks i august og september. Særlig interessant bliver den, når den senere visner i røde, orange og gullige nuancer og giver struktur med sine stive og nu strågule blade og aks vinteren over.

Kinesisk sølvgræs er fuldt hårdfør og kan placeres i direkte sol eller i halvskygge. Klip den først i marts, hvorefter den begynder at skyde igen. Giv en allround organisk gødning en gang i løbet af sommeren.

Almindelig julerose

Sæt julerose (Helleborus niger) i krukker ved hoveddøren eller langs indgangen, hvor dens hvide blomster vil lyse op i vintermørket. Blomsterne har et højt indhold af nektar og pollen, som insekter, der vågner tidligt, kan bruge som brændstof og yngelfoder.

Da julerose er en skovbundsplante i naturen, er det en god idé at efterligne de forhold, så placér den gerne et sted med vandrende skygge. 

Julerose sætter pris på en god, næringsrig muld i krukken, gerne tilsat ler og lidt kalk. Husk et godt dræn i krukken, da din juleroses rødder ellers vil rådne, hvis den står for vådt. 

Giv organisk gødning med et højt kaliumindhold i efteråret, da det er der, den danner knopper.

Skimmia

Skimmia (Skimmia Japonica ’Rubella’) trives fint i en større krukke, hvor den vil stå flot stedsegrøn gennem vinteren. Den bliver omkring en meter høj og lidt bredere, hvor den trives. 

Det er typisk sortens hanplanter, du kan få i handlen, så den får ingen bær. Den sætter til gengæld smukke røde eller hvide blomsterknopper hele vinteren, der langsomt vil begynde blomstring i det tidlige forår. Blomsterne har en dejlig sød duft.

Skimmia placeres i halv- eller helskygge, da solen ellers vil svede bladene.

Brug en god spagnum med meget lav pH-værdi som krukkemuld. Tilfør en god surbundsgødning ad flere omgange i løbet af sæsonen, og husk at holde krukkemulden konstant fugtig uden at overvande.

Nedliggende bjergte

Den bunddækkende bjergte (Gaultheria procumbens) vil være perfekt i et krukkefad. I det tidlige forår får den kobberfarvede skud, og i maj-juni blomstrer den smukt med hvide, klokkeformede blomster. Senere på efteråret får den kønne, blanke, højrøde bær, der – hvis du nulrer dem – dufter af tyggegummi. 

Brug en spagnum med meget lav pH-værdi som krukkemuld, og sørg for, at planterne aldrig tørrer ud. Bjergte sætter pris på en organisk surbundsgødning. Placér planten i halvskygge, hvor den vil trives fint.

Vindheks

En anden plante, der også lyser op i vintermørket, er vindheks (Calocephalus brownii) Den ligner en imponerende kugle af sølvtråd og er en fantastisk plante til dine vinterkrukker, hvor den vil holde sig smuk i månedsvis. 

Vindheks trives bedst i fuld sol og i en yderst veldrænet muld, så giv krukkemulden et skvæt vasket grus. Giv en god organisk gødning med højt fosforindhold i foråret.

Hedelyng

I et krukkefad vil hedelyng (Calluna vulgaris) være oplagt med dens meget små, stedsegrønne, nåleformede blade og yndige, små, klokkeformede, rødviolette blomster, der blomstrer fra august og frem til oktober. Herefter vil den stå stedsegrøn hele vinteren, og dens visne blomster ser ud, som om de fortsat blomstrer.

Skal hedelyng stortrives, skal du placere den i direkte sol. Det er også en god idé at tilsætte en bioaktivator med mykorrhiza­svampe i krukkemulden, da de giver en symbiose ved rødderne, som hedelyng sætter stor pris på. 

Beskær din hedelyng i slutningen af april, og hold krukkemulden konstant fugtig uden at overvande. Giv en god surbundsgødning ved cirka hver fjerde vanding gennem vækstperioden.

Planterne er udlånt af Gasa Young Plants og Aldershvile Planteskole